Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Unexpected (Re)solutions” – Lucrările de artă realizate în programul Fusion: Air 2022, expuse la MNȚRplusC
fusion air

„Unexpected (Re)solutions” – Lucrările de artă realizate în programul Fusion: Air 2022, expuse la MNȚRplusC

Expoziția „Unexpected (Re)solutions – How the Process drives the outcome” prezintă în spațiul MNȚRplusC lucrările de artă realizate în cadrul programului de rezidențe art&science Fusion: AIR 2022, ediția a treia.

Expoziția va fi deschisă între 1 și 10 septembrie, accesul fiind liber.

Proiectul Fusion: AIR a câștigat anul acesta premiul de activare interdisciplinară al Administrației Fondului Cultural Național AFCN. Este primul proiect de rezidențe artistice în institute de cercetare din România.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 1 septembrie 2022 în prezența celor patru artiști rezidenți Fusion:AIR – Dorin Cucicov, Livia Greaca, Marina Oprea și Marius Jurca – și a oamenilor de știință din cele patru institute de cercetare partenere: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor-Măgurele și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor.

Lucrările din programul Fusion: Air 2022

Mytherrella – instalaţia interactivă realizată de Dorin Cucicov în cadrul rezidenţei artistice de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, unde a lucrat alături de dr. Marius Echim, propune publicului să navigheze și să hrănească un algoritm de învățare automată care genereaza aurore boreale imaginate digital. Mytherrella este o mapare a felului în care informația migrează între real și ficțiune, între obiectivitatea observațiilor științifice și subiectivitatea reprezentării acestora, și a felului în care ajung ele în memoria colectiva.
Chroma – Livia Greaca propune o serie de obiecte iterate care explorează imagistica științifică a pigmenților și coloranților de sinteză. Obiectele ei, sculpturi textile inspirate de structurile microscopice ale lumii materiale, oferă o viziune asupra realității în care granițele dintre obiectivitate și imaginatie sunt greu de trasat. Realizată în cadrul rezidenţei, alături de dr. Elena Badea de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, lucrarea Chroma aduce în planul vizibilului aspectul microscopic al pigmentilor, procesul de generare a imaginilor și a felul în care sunt acestea indexate. Demersul ei investighează natura simbolică a acestui tip de imagini și a felului în care ele comunică, prin convenție.

Intracluster Sprouts – instalatia interactivă a Marinei Oprea face referire la interdependența sistemelor naturale, imaginând un scenariu speculativ în care lumea materială și cea virtuală sunt într-o relație firească de schimb și comunicare, se influențează reciproc. Alături de dr. Bogdana Mitu, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Marina Oprea a explorat modul în care plasma influenţează materialitatea și textura rășinilor epoxidice și polimerice. Intracluster Sprouts prezintă rezultatele acestei cercetării, o analogie între plasmă și o rețeaua complexă a miceliului, ambele cu proprietăți de a altera, la nivel perceptual sau concret, lumea din jur.

InVisible Streams – in seria InVisible Streams, Marius Jurca explorează felul în care anumite situații materiale sau chiar perceptia noastra sunt cauzal dependente de procese fizice. Experimentele sale alături de cercetătorii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, stau sub semnul investigării relațiilor care se formează între semnalele, parametrii masurabili ai materiei și materialele in sine. Materiale reactive la variații de temperatură, la variații chimice sau la prezența umană îi furnizează artistului atât datele cât și materia brută cu care operează estetic în această lucrare.

Concept curatorial

„Unexpected (RE)solutions – How the process drives the outcome”, tema propusa pentru 2022, aduce în prim plan procesele de lucru care stau la baza creativității artistice și științifice și a metodelor angajate în practicile de atelier, respectiv de laborator. Ideile, formarea lor și felul în care sunt construite și reprezentate, sunt rezultatul unor practici sau unor metode de multe ori repetitive, uneori spontane, dar niciodată întâmplătoare.

Artiști & Cercetători Fusion:AIR

Dorin Cucicov (ART) & dr. Marius Echim (CER)
Livia Greaca (ART) & dr. Elena Badea (CER)
Marina Oprea (ART) & dr. Bogdana Mitu (CER)
Marius Jurca/13m10j (ART) & dr. Victor Diculescu (CER)

Curatori sunt Floriama Cândea și Andrei Tudose, iar director artistic, Mihaela Ghiță, inițiatoarea proiectului Fusion – rezidente artistice în institute de cercetare.