Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Unsprezece artiști pun la îndoială cursa comercială pentru extracția de minerale în spațiu
extr activism. decolonising space mining

Unsprezece artiști pun la îndoială cursa comercială pentru extracția de minerale în spațiu

Expoziția „EXTR-Activism. Decolonising Space Mining” va fi deschisă în perioada 12 mai – 25 iunie, la INDECIS artist run space din Timișoara, și spune povestea extracției de minerale și a călătoriilor în spațiu printr-o serie de practici artistice care caută să estompeze granițele și distincțiile dintre ficțiune și realitate.

Curatoriată de Saskia Vermeylen, expoziția cuprinde lucrări semnate de artiștii Vlad Cadar, Michelle Clarke, Pippa Goldschmidt, Craig Jones, Ellen Levy, Ralo Mayer, Dylan McGarry, Jacque Njere, Sergiu Sas, Matjaž Vidmar și Beep Wellington.

„EXTR-Activism” prezintă poziții artistice care pun la îndoială noua cursă comercială pentru extracția de minerale în spațiu. Lucrările selectate explorează noțiunile de extracție și neo-colonialism din era spațială comercială, în contextul în care țări africane își dezvoltă propriul program spațial. Expoziția relatează povestea extracției și a călătoriilor spațiale din perspectiva Afronauților.

Expoziția propune o experiență imersivă, iar vizitatorii au ocazia să redefinească legea spațială, reflectând asupra noilor provocări cu care se confruntă aceasta și luând în considerare istoria încâlcită a colonialismului și a extracționismului de pe Pământ.

Pe 13 mai, începând cu ora 11:00, Saskia Vermeylen va face o prezentare a conceptului „EXTR-Activism” și va ghida un tur.

Expoziția de la INDECIS, proiect ce face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va putea fi vizitată în perioada 12 mai – 25 iunie 2023, de miercuri până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00.