Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Unsprezece opere de Picasso, vândute în Las Vegas pentru mai mult de 108 milioane de dolari

Unsprezece opere de Picasso, vândute în Las Vegas pentru mai mult de 108 milioane de dolari

Tabloul „Femme au béret rouge-orange”, estimat între 20 și 30 de milioane de dolari, a fost vândut în final, la Sotheby’s, pentru peste 40 de milioane de dolari.

Tranzacțiile au avut loc la celebrul hotel Bellagio din Las Vegas, cunoscut pentru colecția sa de artă.

Unsprezece opere de Pablo Picasso care au aparținut lanțului american de hoteluri-cazinou MGM Resorts, între care un portret al lui Marie-Thérèse Walter, au fost vândute cu 108,87 de milioane de dolari (93,5 milioane de euro) în cadrul unei sesiuni de vânzări organizate sâmbătă, 23 octombrie, de casa Sotheby’s.

Bijuteria acestei vânzări, la două zile de la împlinire a 140 de ani de la nașterea pictorului spaniol, a fost celebrul tablou „Femme au béret rouge-orange”, unul dintre ultimele portrete realizate de artist cu Marie-Thérèse Walter.

Pe atunci în vârstă de 45 de ani, celebrul pictor a devenit interesat în 1926 de tânăra în vârstă de 17 ani. La fel ca celelalte amante ale artistului, și ea a denunțat comportamentul violent al geniului picturii, așa cum spunea unul dintre biografii săi pentru Le Figaro în 2018.

„Femme au béret rouge-orange”, estimat între 20 și 30 de milioane de dolari, s-a vândut în final la 40,47 de milioane.

Picasso a pictat-o pe mama fiicei sale Maya în ianuarie 1938, pe când avea deja o relație cu fotografa Dora Maar, „în timpul uneia dintre cele mai inspirate și productive perioade” a pictorului, potrivit Sotheby’s.

De asemenea, au fost vândute și două alte portrete emblematice realizate de pictor în ultimii ani ai vieții sale: „Homme et enfant” pentru 24,39 milioane de dolari și „Buste d’homme” contra sumei de 9,45 milioane (adică sub estimarea inițială de 10 milioane). Aceste portrete au fost realizate între 5 ianuarie 1969 și 2 februarie 1970.

Printre alte opere cedate în această sesiune figurează obiecte de ceramică, desene și tablouri cu natură moartă.

Foto credit: Sotheby’s