Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Unul dintre primele portrete dagherotip din SUA, achiziționat de Muzeul Nelson – Atkins

Unul dintre primele portrete dagherotip din SUA, achiziționat de Muzeul Nelson – Atkins

Unul dintre primele portrete dagherotip realizate în Statele Unite, parte dintr-o colecție de lucrări fotografice ale lui Henry Fitz Jr., a fost achiziționat de Muzeul Nelson – Atkins din Kansas City.

Portretul din 1840 a fost realizat de inventatorul american Henry Fitz Jr. (1808-1863) la un an după ce artistul francez Louis-Jacques-Mandé Daguerre și-a prezentat oficial Academiei de Științe descoperirea în materie de fotografie.

Fitz Jr. s-a fotografiat din profil și portretul său este considerat unul dintre primele pentru care a fost utilizată tehnica lui Daguerre în SUA.

Imaginea izbitor de clară a lui Fitz Jr. este una dintre cele 27 de artefacte (între care 23 de imagini dagherotip) care alcătuiesc ​​Henry Fitz Jr. Archive of Photographic History achiziționată de Muzeul Nelson – Atkins.

„Este incredibil că un grup de lucrări excepționale timpurii a supraviețuit intact și a fost scos la licitație în 2021”, a spus April M. Watson, curator al muzeului. „Această achiziție adaugă un aspect important colecției noastre extraordinare de fotografie dagherotip, pornind de la un patrimoniu inegalabil”.

Portretul dagherotip, într-o colecție de 300.000 de dolari

Muzeul deține mai mult de 1.000 de dagherotipuri, inclusiv un portret al newyorkezului Henry Insley din perioada 1839 – 1840 și un set de portrete de Robert Cornelius din Philadelphia, care datează din 1840 – 1843.

Instituția nu avea nicio lucrare a lui Fitz înainte de această achiziție, care înseamnă și un portret pictat de mână al soției lui, Julia Ann Wells Fitz, portrete ale surorii lui, Susan Fitz, și altele ale lui.

henry fitz jr. portrait of julia ann wells fitz (around 1840)

Henry Fitz jr. – Portretul Juliei Ann Wells Fitz (cca. 1840), foto: Nelson – Atkins Musem

Este cel mai mare grup de imagini păstrate, alături de colecția donată de fiul lui, Harry Fitz, către Smithsonian National Museum of American History în anii 1930.

Colecția de dagherotipuri a fost un lot remarcabil într-o licitație din 15 noiembrie, la casa Hindman, unde a fost vândută pentru un preț echivalent al estimării maxime, 300.000 de dolari.

Pe lângă faptul că a înființat primul studio foto din Maryland, în 1840, Fitz a fost pasionat de astronomie și a fost inventator, inițiind un tip de telescop refractar.

Studioul lui foto a existat până în 1842, când el s-a mutat cu familia înapoi la New York, pentru a se concentra pe realizarea de telescoape. Multe dintre cele mai mari modele ale lui există și astăzi. În 1863, Fitz a fost ucis de un candelabru care a căzut în casa lui din Manhattan.