„Urme”, de Dinu Săvescu – Fragmente de memorie și explorarea limbajului picturii / galerie foto
Pictor și restaurator reputat, Dinu Săvescu prezintă la Galeria Romană, sub titlul „Urme”, lucrări, picturi și obiecte, realizate în decurs de trei decenii.
Instalația „Urmascapăturma” (2024), alcătuită din cinci conuri pictate, patru mături pictate și două elemente vegetale pictate, uleiurile pe pânză „Copac în furtună” (2024), „Călărași” (2023), „Locul travestitului” (2022), „Fragment de memorie” (2013) și „Covor de perete” (1995) se regăsesc în expoziția deschisă până la 18 ianuarie 2025.
După cum spune Pavel Șușară, scriitor, critic și istoric de artă, Săvescu lasă deoparte genurile consacrate și intră într-un fel de cercectare a limbajului picturii, o reorientează, și intră într-un dialog cu Ion Țuculescu. „Nu este doar un dialog de motiv, (…) Dinu Săvescu oferă culoarea ca substanță, ca obiect tridimensional”, apreciază Șușară.
Săvescu este un artist „unic în spațiul artei noastre contemporane, prin capacitatea de a se manifesta pe sine și prin generozitatea cu care își privește interlocutorii din istoria artei”.
Despre expoziție, artistul afirmă: „Lucrările din această expoziție prezintă o explorare concentrată asupra limbajului picturii, mai degrabă, decât asupra subiectului picturii. Am eliminat rând pe rând elementele vizuale care nu contribuiau la acest demers, ajungând la expresii inspirate de structurile abstracte ale textilelor tradiționale, din picturile pe lemn și zid, acolo unde subiectul devine concentrat într-o linie, o grafie simplă, într-o formă geometrică. Această reducție îmi oferă libertatea de a explora limbajul în profunzime. Subiecte abstracte ale textilelor tradiționale conțin o bogăție de semnificații care, deși sunt prezente discret, poartă o încărcătură istorică și culturală profundă”.
Pictor și restaurator, Dinu Săvescu s-a născut în 1956 la Arad. Între 1980 și 1984, a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la clasa profesorilor Gheorghe Șaru și Ion Sălișteanu. Din 1990, este membru al UAP, secția Pictură – București.
Este și expert conservare/ restaurare pictură pe suport lemn, pânză și sticlă. Mai bine de 38 ani s-a implicat, în diferite forme, în conservarea și studiul structurii stratului pictural al picturii post-bizantine din sec. XVII-XVIII, inclusiv al picturilor din bisericile de lemn din Transilvania și Moldova.
Expoziția e însoțită de un catalog bilingv, română-engleză, cu lucrările artistului. „Urme” poate fi vizitată până la 18 ianuarie 2025, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00, și sâmbăta, de la 10:00 la 15:00.
Credit foto: curatorial.ro