Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vase antice care au fost sparte în explozia din portul din Beirut şi apoi restaurate, expuse la British Museum
shattered glass, expoziţie british museum, curatorial

Vase antice care au fost sparte în explozia din portul din Beirut şi apoi restaurate, expuse la British Museum

Vase antice care au fost sparte în urma exploziei din portul din Beirut, pe 4 august, 2020 şi care au fost apoi restaurate vor fi expuse la British Museum, între 25 august şi 23 octombrie.

Explozia de atunci a şocat Libanul: 218 persoane au murit în urma deflagraţiei şi aproximativ 7.000 au fost rănite. Victime colaterale au fost 300.000 de persoane care şi-au părăsit temporar locuinţele, iar daunele s-au ridicat la 15 miliarde de dolari.

Obiecte istorice, victime colaterale

La aproape 3 kilometri de port, la Muzeul de Arheologie al Universităţii Americane din Beirut, din cauza suflului exploziei, a fost spartă o vitrină în care erau expuse 74 de vase antice, de sticlă. Istoria restaurării acestora, spun cei de la British Museum, este una legată de suferinţă, solidaritate şi renaştere.

Opt vase din perioadele Romană şi Bizantină au fost restaurate de experţi de la Muzeul de Arheologie, care au lucrat alături de specialişti de la British Museum.Urmele lăsate de distrugere au fost lăsate să fie vizibile de către echipa de restaurare, în mod intenţionat, pentru a fi mărturii atât ale exploziei cât şi ale dorinţei de renaştere.

Respectivele obiecte au fost create în urmă cu 1900 – 1.100 de ani şi după expoziţia de la Londra, numită „Shattered Glass of Beirut”, vor fi transportate în oraşul din care provin.

Credit foto: British Museum