Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Veneția „scapă” pentru a doua oară de includerea pe lista UNESCO a siturilor aflate în pericol
bridge,rialto,on,grand,canal,famous,landmark,panoramic,view,venice

Veneția „scapă” pentru a doua oară de includerea pe lista UNESCO a siturilor aflate în pericol

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO (World Heritage Committee), organul de conducere al Convenției Patrimoniului Mondial (World Heritage Convention), reunit la Riad (Arabia Saudită), a votat pe 14 septembrie împotriva recomandării Centrului Patrimoniului Mondial (World Heritage Centre), secretariatul permanent al Convenției, ca Veneția să fie adăugată pe lista sa de situri aflate în pericol.

La începutul lunii august, agenția culturală a spus că orașul istoric italian se confruntă cu pericole pe mai multe fronturi, inclusiv efectele schimbărilor climatice, turismul de masă și dezvoltarea urbană.

Acum, niciun reprezentant național nu a vorbit în favoarea propunerii, mulți dintre ei citând din raportul prezentat de Italia în noiembrie 2022: Italia și-a arătat angajamentul față de Veneția prin cele 6,5 miliarde de euro investite în barierele mobile împotriva inundațiilor și prin construirea de locuințe în oraș, au spus ei. Nu contează că ridicarea barierelor a fost întârziată ani buni și a fost afectată de corupție și că nu există niciun plan pentru a face față amenințării reprezentate de creșterea nivelului mării; iar locuințele private sunt construite pe terenuri publice care fuseseră destinate utilizării publice, relatează theartnewspaper.com.

Taxă de acces în Veneția

Dar, în ceea ce-i privește pe reprezentanții naționali de la Riad, cel mai important lucru a fost anunțul recent al consiliului de la Veneția, potrivit căruia începând din primăvara anului 2024, va introduce un bilet de intrare de 5 euro, care va fi plătit de cei care vizitează orașul în timpul zilei.

Prin lansarea acestei noutăți mult discutate și adesea amânate, Veneția a reușit un truc de PR asemănător cu cel de dinaintea sesiunii din 2021 a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care risca să fie inclusă pe listă, când a anunțat că va interzice navele de croazieră din centrul orașului. Nu a contat că problema marilor nave comerciale care intră în portul Marghera a rămas nerezolvată și că tichetul turistic nu este combinat cu niciun plan de reducere a numărului de vizitatori.

UNESCO își reiterează îngrijorările cu privire la Veneția

World Heritage Centre (WHC) și-a reiterat îngrijorarea cu privire la Veneția, în special în ceea ce privește turismul în masă, planurile de construire de clădiri înalte în zona tampon (încă nedefinită) din jurul sitului și schimbările climatice.

Având în vedere reticența Italiei de a comunica cu WHC între reuniunea din 2021 și raportul său privind starea de conservare din 2022, WHC i-a cerut să invite o misiune consultativă din partea WHC, Icomos și Iccrom, organismele de experți care consiliază UNESCO, și să prezinte un raport până în februarie 2024, astfel încât starea și administrarea sitului să poată fi reanalizate la următoarea reuniune a Comitetului, în vara anului 2024.

Politicienii italieni, împotriva UNESCO

Întâlnirea de la Riad a fost precedată de o acțiune politică fără precedent din partea Italiei, condusă de Gennaro Sangiuliano, ministrul Culturii și fost jurnalist de dreapta, pentru a obține sprijinul Comitetului Patrimoniului Mondial. Primarul, Luigi Brugnaro, și-a trimis la Riad adjunctul și un membru al consiliului. Ministerul Afacerilor Externe a primit ordine de la guvern și, ca și în trecut, și-a instruit ambasadorul la UNESCO să își convingă omologii din statele naționale din Comitet să voteze împotriva recomandării.

Politicienii italieni atacă organismul cultural ca fiind „arogant”, „politizat” și  chiar „lipsit de bun simț”.

Națiunile reprezentate în Comitetul Patrimoniului Mondial din acest an au fost: Argentina, Belgia, Bulgaria, Egipt, Etiopia, Grecia, India, Italia, Japonia, Mali, Mexic, Nigeria, Oman, Qatar, Federația Rusă și Rwanda.

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis să înscrie siturile „Catedrala Sfânta Sofia și clădirile monahale aferente și Lavra din Kiev-Pechersk” și „L’viv – ansamblul centrului istoric” pe Lista patrimoniului mondial în pericol, din cauza amenințării de distrugere pe care o reprezintă ofensiva rusă.