Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Veneția este recomandat să fie inclusă pe lista UNESCO a siturilor aflate în pericol 
Veneţia

Veneția este recomandat să fie inclusă pe lista UNESCO a siturilor aflate în pericol 

Agenția Națiunilor Unite UNESCO, care supraveghează politicile legate de siturile culturale, spune că va recomanda ca Veneția să fie inclusă pe lista sa de situri importante care riscă să fie deteriorate iremediabil. Agenția culturală spune că orașul istoric italian se confruntă cu pericole pe mai multe fronturi, inclusiv efectele schimbărilor climatice, turismul de masă și dezvoltarea urbană.

Într-un document publicat de Comitetul Patrimoniului Mondial, organismul agenției ONU care guvernează listarea siturilor de patrimoniu, a declarat că guvernul italian nu a făcut suficiente progrese în implementarea măsurilor de protejare a orașului antic.

În 2021, UNESCO i-a determinat pe factorii de decizie italieni să detalieze eforturile suplimentare pentru conservarea orașului. Fostul ministru al Culturii din Italia, Dario Franceschini, a spus că accentul pus pe durabilitatea Veneției „trebuie să rămână ridicat”.

Interzicerea navelor de croazieră prin lagună

Susținătorii științei climatice au urmărit îndeaproape efectele asupra mediului, a infrastructurii fragile a insulei. Între timp, avertismentele agenției culturale au continuat. În 2019, UNESCO a avertizat autoritățile orașului cu privire la problemele asociate de trecerea navelor de croazieră prin lagună, care amenința stabilitatea infrastructurii sale subacvatice.

În august 2021, guvernul italian a interzis navelor comerciale mari să intre în canalele San Marco și Giudecca, ca răspuns la avertismentele agenției. UNESCO a emis de mai mulți ani declarații cu privire la amenințările reprezentate de creșterea nivelului mării și a temperaturilor în alte situri de patrimoniu cultural.

Unii detractori ai UNESCO, inclusiv oficiali italieni ai ministerului Culturii, spun că turismul rămâne un motor economic important pentru orașul pe apă.

Desemnarea recomandată, care este menită să stimuleze eforturile de conservare a siturilor culturale cu risc, nu este încă definitivă. Un vot privind statutul Veneției pe lista siturilor aflate în pericol va avea loc în septembrie, când cele 21 de organizații membre ale agenției se vor întâlni la un summit care va avea loc la Riad, Arabia Saudită.

Agenția a declarat că întreținerea zidurilor de protecție ar trebui să continue. Oficialii UNESCO au mai spus că guvernul italian care supraveghează cultura nu a cooperat pentru a continua măsurile menite să abordeze daunele aduse mediului ecosistemului Veneției.