Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Victor Brauner. Între oniric și ocult – Capodopere de la Paris și Strasbourg, expuse la București / galerie foto
autoportret victor brauner, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult – Capodopere de la Paris și Strasbourg, expuse la București / galerie foto

Expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, care cuprinde mai mult de o sută de exponate – lucrări de artă de la muzee din țară și străinătate, documente și materiale de arhivă -, este deschisă la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României.

Capodopere împrumutate de la Musée national d’art moderne – Centre Pompidou Paris, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole și Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, dar și de la muzee din țară, alături de lucrări din patrimoniul MNAR pot fi văzute până pe 30 aprilie 2024.

Pregătită încă din 2016, expoziția subliniază caracterul original, cu surse autohtone, al creației lui Victor Brauner – figură emblematică a avangardei bucureştene și pariziene -, precum și contribuția lui la mișcarea suprarealistă de la a cărei lansare se împlinesc în 2024 o sută de ani.

Publicul are ocazia să vadă, în unele cazuri pentru prima dată, un material expozițional format din lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și din colecțiile particulare, cărți cu caracter ezoteric și ziare de epocă, reviste de avangardă și cărți ilustrate de artist de la Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, documente inedite provenind de la Arhivele Naționale ale României, obiecte etnografice, fotografii și filme documentare din perioada interbelică provenind de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

În expoziție este proiectată secțiunea „Les illuminations successives” din filmul „Victor Brauner – Le grand illuminateur totémique” (2014), regizat de Fabrice Maze.

expozitie 1 victor brauner, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult, curatorial.ro

expozitie 2 victor brauner, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult, curatorial.ro

expozitie 3 victor brauner, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult, curatorial.ro

expozitie 4 victor brauner, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult, curatorial.ro

expozitie victor brauner, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult, curatorial.ro

Întâlnire cu mine însumi strasbourg, victor brauner, mnar, curatorial

Întâlnire cu mine însumi la cele patru pisici ale lumii, 1948, Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, curatorial.ro

mama miturilor, pompidou paris, victor brauner, mnar, curatorial

Mama miturilor, 1965, Pompidou Paris, curatorial.ro

paladista sau compoziție pe tema paladistei, pompidou paris, victor brauner, mnar, curatorial

Paladista sau Compoziție pe tema Paladistei, 1943, Pompidou Paris, curatorial.ro

victor brauner 1, mnar, curatorial

Victor Brauner. Între oniric și ocult, curatorial.ro

Fotografie principală: V. Brauner, Autoportrait, 1931, Pompidou Paris, curatorial.ro