Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala de la Berlin #13, amânată
berlin,city,center,seen,from,the,berlin,cathedral

Bienala de la Berlin #13, amânată

Următoarea ediție a Bienalei de Artă Contemporană de la Berlin, a 13-a, programată inițial pentru anul viitor, a fost amânată pentru 2025, decizie influențată de mai mulți factori.

Gabriela Horn, director general, a spus că există întârzieri organizatorice ce au legătură cu pandemia și, pe de altă parte, calendarul internațional al expozițiilor pentru 2024 se confruntă cu o creștere a numărului de evenimente bienale care sunt reprogramate din același motiv.

Această convergență de evenimente ar putea copleși publicul internațional, ceea ce ar putea duce la un număr excesiv de expoziții bienale în anul următor, a mai afirmat ea, potrivit artdependence.com. În consecință, această situație poate duce la o „competiție nedorită pentru resurse”, în special în ceea ce privește achiziționarea de posturi artistice, având în vedere capacitățile și disponibilitatea limitată a artiștilor.

În plus, nu a fost încă stabilit curatorul pentru următoarea Bienală de la Berlin, un alt motiv ce stă la baza acestei amânări.

Anul trecut, bienala a fost marcată de o controversă – lucrarea „Poison soluble. Scènes de l’occupation américaine à Bagdad” din 2013 a artistului francez Jean-Jacques Lebel, care conține imagini cu irakieni torturați și abuzați, a provocat opinii diverse încă de la inaugurare. Controversa a luat proporții la finalul lunii iulie, iar organizatorii au emis un comunicat în care au prezentat scuze. În același timp însă, trei artiști irakieni și-au retras lucrările din expoziție. Curatorul celei de-a 12-a ediții a fost artistul Kader Attia.