Vulturul-blazon al reginei Anne Boleyn, expus din nou la Hampton Court
Vulturul-blazon al lui Anne Boleyn, care a fost înlăturat după execuția reginei, este expus din nou la Hampton Court, cu ocazia a 500 de ani de la ziua în care regele Henry VIII a întâlnit-o pe cea care avea să îi devină a doua soție.
Obiectul se află sub spectaculosul tavan al Great Hall de unde, potrivit experților palatului, a fost înlăturat.
Vulturul sculptat în lemn a fost cumpărat pentru 75 de lire sterline în urmă cu trei ani, la o licitație. La finalul lui 2021, a fost dovedit că a aparținut lui Anne Boleyn și a fost estimat la 200.000 de lire sterline.
Catalogat ca „veche pasăre sculptată în lemn” atunci când a fost licitat pentru 75 de lire sterline, în 2019, obiectul a fost identificat drept blazon al reginei Anne Boleyn – vulturul regal din secolul 16 care probabil îi împodobea apartamentele private de la Hampton Court Palace și care a fost înlăturat după ce Henry VIII a ordonat execuția ei și eliminarea tuturor lucrurilor sale.
Anne Boleyn, cea mai populară dintre soțiile lui Henry VIII
Obiectul este într-o stare bună, fiind conservate poleiala și schema de culori, potrivit The Guardian. În 1536, la trei ani după ce a fost realizat, Boleyn a fost decapitată în urma unor acuzații false de adulter, pentru că nu îi putea oferi regelui un moștenitor băiat, ci doar o fiică, cea care a devenit Elizabeth I.
Vulturul este împrumutat pentru o perioadă Hampton Court de către Paul Fitzsimmons, un dealer de antichități din Devon, care l-a cumpărat la licitație.
Tracy Borman, istoric specialist în perioada dinastiei Tudor și curator la Historic Royal Palaces, organizația care administrează Hampton Court, a spus: „Ironia este aceea că Anne Boleyn a fost cea mai populară dintre cele șase soții și este probabil cea de pe urma căreia au rămas cele mai puține dovezi… fiind distruse de Henry. Așadar, acest lucru este cu adevărat special și, evident, sunt foarte încântată”.
Boleyn a fost a doua dintre cele șase soții ale celui mai cunoscut rege al Angliei, o căsnicie care l-a făcut să rupă relațiile cu biserica romano-catolică și a determinat Reforma Engleză.
Borman este de părere că, după ce Boleyn a căzut în disgrație, obiectul din lemn a fost luat și păstrat de unul dintre susținătorii ei.
Henry avea ambiții imperialiste, încerca să înlocuiască autoritatea papei, promovându-se ca un împărat, nu ca un simplu rege.
Fitzsimmons a spus că a apreciat imediat obiectul, chiar dacă nu a știut atunci că este o emblemă a lui Anne Boleyn, dar a știu că are o oarecare legătură cu familia regală, pentru că are coroana și sceptrul și este o pasăre regală.
Era destul de înnegrit, probabil de cenușă, a mai afirmat el, însă a fost restaurat cu grijă. Piesa din perioada dinastiei Tudor măsoară 20 x 20,5 cm.
Descoperirea ei este inclusă în cartea „Crown & Sceptre” a lui Borman, o istorie a monarhiei, publicată în noiembrie 2021.
Credit foto: Paul Fitzsimmons/Marhamchurch Antiques