Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Xilogravură emblematică a lui Hokusai, nou record în licitație
marele val, katsushika hokusai, christies

Xilogravură emblematică a lui Hokusai, nou record în licitație

Gravura pe lemn emblematică „Great Wave / Marele val” a lui Katsushika Hokusai a fost vândută la casa Christie’s din New York pentru suma de 2,8 milioane de dolari.

Prețul de adjudecare reprezintă un nou record pentru această xilogravură, care era așteptat să ajungă la un preț cuprins între 500.000 și 700.000 de dolari. Într-o licitație de 13 minute pentru lucrare, șase ofertanți au ridicat prețul, potrivit Wall Street Journal. Câștigătorul a licitat prin telefon și a dorit să rămână anonim.

Cel mai recent când lucrarea a fost scoasă la licitație, în 2021, a depășit estimarea minimă de 150.000 de dolari, ajungând la o sumă de zece ori mai mare, de 1,6 milioane de dolari.

„Marele val”, foarte popular în rândul colecționarilor japonezi

Lucrarea lui Hokusai din 1830-1832, „Under the Well of the Great Wave off Kanagawa”, este opera emblematică a pictorului japonez. În ea, navigatori care se îndreaptă spre Tokyo se confruntă cu un tsunami, cu Muntele Fuji vizibil în fundal.

Seria de gravuri cu valuri a lui Hokusai, inițiată la începutul anilor 1800, se numără printre cele mai faimoase lucrări ale sale. La mijlocul secolului al XIX-lea, acestea au fost introduse pe piața europeană. Artistul era un septuagenar aflat în dificultate financiară atunci când a fost produsă pentru prima dată gravura „Marele val”.

Astăzi, „Marele val” a devenit deosebit de popular în rândul colecționarilor japonezi.

Nu este clar câte exemplare ale xilogravurii au fost realizate și, dintre acestea, câte mai există în lume. Cele mai căutate sunt cele timpurii, ale căror linii sunt mai clare, deoarece placa de lemn folosită pentru a le produce nu era încă uzată, și, în plus, conțin un nor subtil conturat pe un cer roz – două atribute notabile ale lucrării care tocmai a fost vândută.