Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zece artiști emergenți, în programul de mentorat și producție de la Muzeul de Artă Brașov
10 artisti, accelerator brasov

Zece artiști emergenți, în programul de mentorat și producție de la Muzeul de Artă Brașov

Zece artiști emergenți au fost selectați de un juriu din România în urma evaluării a 87 de aplicații eligibile primite în programul de mentorat și producție Accelerator Brașov, derulat timp de trei luni la Muzeul de Artă Brașov.

Alexandra Boaru, Adrian Cojocaru, Alexandru Daniel Florea, Denis Flueraru, Iulia Jugaru, Irina Motroc, Diana Popuț, Diana Roșca, Ioana Rusu și Anca Țintea vor participa, în stagiul de mentorat, la mai multe laboratoare: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare (susținut de Andrei Breahnă, manager cultural); Sistemul artei contemporane (Mihaela Chiriac, curatoare independentă); Curatoriere. Relația dintre artist și curator (susținut de Georgia Țidorescu, curatoare independentă); PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice (susținut de Ioana Chira, comunicator).

„Cele 87 de înscrieri eligibile pe care le-am primit în cadrul Apelului Deschis pentru programul Accelerator Brașov ne-au confirmat că artiștii emergenți din România au viziune artistică și produc lucrări de calitate ridicată. Prin Accelerator Brașov, ne propunem să continuăm să sprijinim în mod integrat artiștii pe mai multe paliere: cunoștințe relevante ancorate în prezent, resurse și context de expunere, așa cum am făcut-o încă de la lansarea programului extins de mentorat Accelerator în 2022”, spune Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect.

Bianca-Maria Bălșan, manager cultural și directorul Muzeului de Artă Brașov, membră a juriului Accelerator Brașov, adaugă: „Am apreciat foarte mult numărul, calitatea și diversitatea aplicațiilor propuse în cadrul apelului deschis. Se demonstrează, o dată în plus, că arta contemporană românească este din ce în ce mai dinamică. De asemenea, interesul mare al artiștilor pentru acest proiect reflectă necesitatea facilitării accesului artiștilor emergenți, și nu numai, la cunoștințe despre piața de artă, promovarea operelor lor și crearea contextului pentru expunere. Sper ca acest demers să devină un reper în colaborarea dintre mediul public și cel privat îndreptată spre construirea unui sistem de sprijin viabil pentru artiștii emergenți români”.

Următoarele etape ale Accelerator Brașov sunt: desfășurarea activităților din cadrul stagiului de mentorat: laboratoare, întâlniri fizice și online, lucru individual, sesiuni de mentorat one-on-one, în perioada 18 septembrie – 10 octombrie 2023; producție lucrări de artă pentru expoziția de grup, în perioada 11 octombrie – 9 noiembrie 2023; vernisajul expoziției de grup, pe 10 noiembrie 2023.