Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zece mii de vizitatori la prima anuală de artă și știință Neo Art Connect
nac 2023

Zece mii de vizitatori la prima anuală de artă și știință Neo Art Connect

Prima ediție a anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC), curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, a înregistrat 10.000 de vizitatori din toată țara, au anunțat organizatorii, galeria Galateca si Asociația Culturală Neo Art România.

Neo Art Connect, desfășurată în perioada 18 mai – 31 iulie 2023, a generat o serie de produse culturale situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, mai mult de 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori intedisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate.

Programul a cuprins conferințe și prezentări de artist, performance-uri și spectacole create sau curatoriate special NAC.

Puncte culminante la NAC #1

Punctele culminante ale acestei ediții au fost: „Reconnecting the city”, proiect itinerant, prima expoziție inpirată dintr-un spectacol-aplicație „The Walks„ by Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli & Goethe Institut București); „București, capsulă în timp”, un poem urban sub forma unui dom imersiv; un spectacol de teatru în camere de hotel, „HÔTEL DES POÈMES”; o sesiune de muzică remixată și o inedită prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de artistul spaniel Rubén Alonso; prezentarea în premieră a costumului de pregătire de aselenizare al astronautului Adler, în cadrul unei expoziții interdisciplinare la Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”; cea mai mare reuniune de artiști cu practica axată pe artă și știință, într-un număr record de expoziții simultane.

Printre artiștii și curatorii care au contribuit la desfășurarea primei anuale de artă și știință din România sunt Anca Boeriu, Andreea Sandu, Roxana Lăpădat, Ana Negoiță, Raluca Oancea Nestor, Suzana Dan, Mihai Zgondoiu, Andrei Bodnar, Andrei Cozlac, Mihai Milea, Laurian Popa, Elena Adorian, Andrei Tudor, Cristian Samfira, Elena Basso și Lucian Broscățean.

„Anuală de Artă și Știință Neo Art Connect este un proiect cultural important și unic care a reușit de la prima ediție să conecteze inovația și creativitatea într-o platformă națională sustenabilă. NAC este totodată și o arhivă a ceea ce este relevant la confluența dintre cele două domenii.  Unul dintre obiective este sprijinirea  colaborării interdisciplinare,  între creativii din domenii precum arhitectură, artă, performance și multimedia, și cei din medicină, ecologie, noile tehnologii din IT sau alte domenii inovatoare, în plan național și internațional, ceea ce am reușit să demarăm”, transmite Andreea Sandu, fondator Neo Art Connect si al Galeriei Galateca.

Anca Boeriu, curator și membru al boardului NAC, a punctat: „Demersul curatorial a generat trasee, direcții, relații, toate s-au materializat în crearea unei comunități artisticeo-științifice, unul din dezideratele noastre (sau obiectivele proiectului), cu perspectiva continuării și extinderii, a descoperirii de noi conexiuni și prezențe naționale și internaționale pentru Neo ArtConect 2024″.

Colaborare interdisciplinară și între generații de creatori

Pentru a încuraja colaborarea dintre tinerii artiști și pasionații de tehnologie, o componentă importantă din Neo Art Connect a fost reprezentată de bursele oferite pentru tineri între 20 și 30 de ani. Cei cinci câștigători au beneficiat într-o perioadă de 6 luni de îndumare în producția lucrărilor, sesiuni de mentorat, promovare și organizarea unor expoziții special gândite pentru ei.

Evenimentele NAC au inclus mai mult de 50 de tineri artiști din orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Iași și Brașov,, astfel încât platforma anualei a început implementarea unui mecanism sustenabil de susținere a tinerei generații atât din punct de vedere financiar, cât și ca modalitate de interacțiune cu profesioniști multidisciplinari și cu publicul larg.

NAC a reușit să reconecteze lumea artei românești contemporane la generația tânără și a generat noi colaborarări în cadrul noii rețele.

Încurajați de răspunsul publicului local, echipa NAC 2023 a dezvoltat alături de Goethe Insitut și Institutul Cervantes o componentă intenațională a anualei, care a adus expunere internațională artiștilor locali. În plus, vizitatorii au descoperit artiști și creatori internaționali.

Spațiile partenere din cele 10 orașe au fost în București: Arcub, ATELIER 030202, Combinatul Fondului Plastic, creart, Galateca, Ghica House, Goethe Institut, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Rezidența9, iar în țară, Arad – Galeria Alfa și Atelierele UAPR, Brașov – Centrul Cultutal Apollonia, Cluj-Napoca – Galeria Casa Matei, Constanța – Muzeul de Artă Constanța, Iași – Palatul Braunstein, Sibiu – No!Hai, Ambasada Creativă, Oradea – Biblioteca Universității, Râmnicu Vâlcea – Galeria Pasaj 2 Cozia, Timișoara – Galeria Park.