Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele Europene ale Patrimoniului 2023 – Evenimente în 18 județe din țară
zilele europene ale patrimoniului, living heritage 2023

Zilele Europene ale Patrimoniului 2023 – Evenimente în 18 județe din țară

Evenimentele din seria Zilele Europene ale Patrimoniului, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, vor avea loc anul acesta în România, preponderent, pe 16 septembrie.

Țara noastră marchează pentru a 29-a oară Zilele Europene ale Patrimoniului, instituțiile de cultură de pe întreg teritoriul pregătind evenimente speciale, vernisaje ori conferințe, sau promovând ideea de salvare a patrimoniului prin expoziții vernisate recent.

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice și să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP). Începând cu 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului. Timp de doi ani, în contextul pandemiei, nu au fost organizate evenimente pentru a marca ZEP.

Patrimoniu viu

Pentru anul 2023, Consiliul Europei a ales tema „Living heritage” (Patrimoniu viu, n.r.).

„Living heritage” se referă la practicile, cunoștințele și abilitățile care au fost transmise de la o generație la alta și care sunt încă folosite în prezent. O varietate de aptitudini, meserii și profesii ne permit să ne menținem și să ne conservăm patrimoniul în multe feluri. Această temă ne oferă ocazia de a privi mai îndeaproape munca depusă de custozii patrimoniului nostru. Va fi examinat modul în care patrimoniul de ieri a devenit cel de astăzi și cum acest patrimoniu poate fi protejat pentru generațiile viitoare, datorită oamenilor care își transmit cunoștințele.

Competențele, practicile și amintirile, precum și modul în care le împărtășim unii cu alții, oferă un sentiment de identitate și continuitate. Acest proces este mereu în mișcare, iar prin explorarea lui ca temă anuală vom crea o oportunitate pentru organizatorii de evenimente de a-l explora în profunzime, promovând în același timp aprecierea diversității culturale și a creativității, se arată pe site-ul europeanheritagedays.com.

Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor europene, cât și prin continua evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care Zilele Europene ale Patrimoniului.

Ministerul Culturii a publicat online lista evenimentelor dedicate ZEP, care au loc în localități din județele Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș Severin, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea.