Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Două biserici românești de patrimoniu, între câștigătorii premiilor Europa Nostra 2024
patrimoniu

Două biserici românești de patrimoniu, între câștigătorii premiilor Europa Nostra 2024

Biserica Săsească din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca se numără printre cei 26 de câștigători din 18 țări ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă.

Biserica Săsească din Alma Vii

Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie și meșteșug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca

Amplasată în centrul orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Câștigătorii au fost selectați de juriul compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție.

În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

„Patrimoniul nostru cultural este bogăția noastră comună, o punte de legătură între trecutul, prezentul și viitorul nostru. Ocupă un loc special în inimile și în viața noastră de zi cu zi, încurajând un sentiment de apartenență și de identitate. Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra evidențiază rolul crucial al proiectelor exemplare și al persoanelor dedicate conservării și promovării patrimoniului nostru bogat. Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an pentru realizările lor excepționale”, a spus Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Ceremonia de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024 va avea loc la 7 octombrie, la Ateneul Român, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de comisarul european, Iliana Ivanova și de președintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra. Fiecare câștigător va primi suma de 10.000 de euro.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.

Pentru conservare & reutilizare adaptivă, câștigători, alături de proiectele românești, au fost: Clădirea Royale Belge din Bruxelles, Conacul Schulenburg din Gera, Germania, Mina Istorică Ignacy din Rybnik, Polonia, și Snow Wells din Sierra Espuña, Spania.

Apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a Premiilor va fi deschis în toamna acestui an.