Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  UNESCO raportează 341 de situri culturale din Ucraina devastate; costuri de recuperare, estimate la 9 miliarde de dolari
paris,,france, ,august,30,,2019:,the,logo,of,the

UNESCO raportează 341 de situri culturale din Ucraina devastate; costuri de recuperare, estimate la 9 miliarde de dolari

UNESCO, organismul cultural al Organizației Națiunilor Unite, raportează că 341 de situri culturale din Ucraina au fost devastate în timpul celor doi ani de când Rusia a invadat țara, iar costuri de recuperare sunt estimate la 9 miliarde de dolari.

Siturile culturale includ 26 de structuri religioase, 150 de clădiri de importanță istorică sau artistică și 31 de muzee. Ele sunt răspândite pe tot teritoriul Ucrainei.

În plus, mai mult de 15.000 de obiecte de artă și artefacte ucrainene au fost declarate dispărute. Au apărut rapoarte privind jefuirea sistematică a muzeelor ucrainene de către forțele rusești.

În luna aprilie a anului trecut, UNESCO a raportat că 248 de situri de patrimoniu din Ucraina au fost deteriorate în timpul invaziei rusești, începute în 2022, și a estimat costul total al distrugerii proprietății culturale ucrainene la 2,5 miliarde de dolari. Acum, organismul a adăugat aproximativ o sută de repere la acest bilanț și a ridicat estimarea pierderilor financiare la circa 3,5 miliarde de dolari.

De asemenea, UNESCO a modificat și suma de care Ucraina va avea nevoie în următorul deceniu pentru a-și reabilita corespunzător sectoarele culturale și turistice interconectate, de la aproximativ 6,9 miliarde de dolari la 9 miliarde de dolari. De la începutul războiului, turismul țării a pierdut venituri de peste 19 miliarde de dolari.

Printre instituțiile devastate de bombardamente aeriene se numără Muzeul de Artă Modernă din Odesa și Muzeul de Arte Frumoase din Odesa. UNESCO a finanțat reparații la ambele muzee și a finanțat eforturile de digitalizare a operelor de artă și de furnizare de echipamente de protecție.