Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Zilele Sculpturii Bucureşti – Forma corpului modelată în bronz, lemn, răşină, ierburi, andezit sau popcorn/ galerie foto
zilele sculpturii 2025 curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti – Forma corpului modelată în bronz, lemn, răşină, ierburi, andezit sau popcorn/ galerie foto

Sculptura a evoluat, artiştii oferă experienţe, profesorii i-au ghidat pe studenţi să-şi depăşească limitele iar publicul şi-a dezvoltat gustul pentru artă. Evenimentul Zilele Sculpturii Bucureşti 2025, ediţia a cincea, reuneşte creaţii diverse, de la sculpturi în bronz la instalaţii din ierburi şi nisip, de la busturi din aluminiu, lemn şi popcorn, la performance şi film.

Lucrările artiştilor emergenţi şi ale celor consacraţi au fost expuse „faţă în faţă”, în spaţiile galeriilor UNA, Senat, The Institute de la Combinatul Fondului Plastic.

zilele sculpturii6 curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Maria Lungu, „Post Dad”, răşină, foto: curatorial

Anul acesta, tema este #celălaltcorp – o expoziţie de sculptură contemporană şi transmedia care aduce în prim-plan figura umană ca spaţiu de tensiune între normă şi identitate, între istorie şi viitor, între corpul fizic şi cel augmentat.

zilele sculpturii7 curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Sara Ilie-Jipa, „Retrograd”, foto: curatorial

Ceramică, metal, ierburi, lemn, răşină, ipsos, teracotă, aluminiu sunt materialele în care artiştii şi-au dezvoltat gustul, experienţa, întrebările.

maria glavan, date night crunch, foto curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Maria Glăvan, „Date Night Crunch”, foto curatorial

#celălaltcorp

Peste 50 de studenți din România și Ungaria expun la galeria UNA, în cadrul Zilelor Sculpturii, eveniment care a fost deschis în 26 aprilie în prezenţa unui public numeros.

zilele sculpturii8 curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Dumitru Alexia Denisa, „Mi Leu (Mileu)”, foto: curatorial

Tinerii artiști ai Universității Naționale de Arte din București și ai Academiei de Arte Frumoase din Budapesta au adus în această expoziție figuri instabile, forme care sfidează normele și volumele.

zilele sculpturii bucuresti curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Dezso Agnes, „Buszt”, foto: curatorial

„Există un corp pe care îl recunoaştem uşor: cel din oglindă, cel din reclamele lucioase, cel învăţat, modelat, acceptat. Dar există şi celălalt corp. Corpul rescris de traumă, de iubire, de identitate. Corpul augmentat, politizat, vulnerabil. Corpul care nu încape în norme, dar explodează în forme. Te provocăm să priveşti dincolo de suprafaţă. Pentru că în artă – ca şi în viaţă – ce vezi nu e tot ce e”, potrivit curatoarei Reka Csapo Dup.

Expoziţia principală la SENAT

La Galeria Senat expun, alături de artişti emergenţi, nume consecrate ale artei româneşti: Marian şi Victoria Zidaru, Ion Anghel, Anca Boeriu, Marilena Preda Sânc, Marcel Scutaru, Petru Lucaci, Călin Dan, Elena Surdu Stănescu, Darie Dup, printre alţii.

victoria zidaru curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Victoria Zidaru – „Coloana Vegetală”, Petru Lucaci – „Adevăratul #celălaltcorp”, Călin Dan – „Pere & Fils”, Darie Dup – „Herghelie non-sens”, foto: curatorial

Curatoarea Reka Csapo Dup a descris pe scurt ce vedem la Zilele Sculpturii: „Încercăm în fiecare an să fim mai interactivi, mai productivi, mai interesanţi. Avem componenta educaţională care acoperă şi mai mult universităţile de artă, şi cu concursul liceelor, avem sculptura contemporană, care nu mai este chiar acea sculptură pe care o cunoaştem sau o gândim cu toţii, este mult mai interesantă şi mai activă şi are puterea de a susţine toate aspectele media, participative, inclusiv performance”.

anca boeriu zilele sculturii curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Anca Boeriu, „Etape”,  instalaţie ceramică, foto: curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti debutează anual în ultimul weekend din luna aprilie. „Sculptură fără referire la corp nu cred că putem să ne imaginăm”, a spus criticul Horaţiu Lipot la vernisaj, remarcând şi prezenţa unor artişti care şi-au extins creaţia, de la pictură la sculptură.

alexandru ranga zilele sculpturii curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Alexandru Ranga, „Tenebris”, foto: curatorial

La Galeria The Institute expun Mihai Zgondoiu, Ştefan Sergiu Siminic, Alexandru Papuc, Cosmin Paulescu, între alţii.

anatomia unui vis zilele sculpturii curatorial

Zilele Sculpturii Bucureşti, Alexandru Papuc, „Anatomia unui vis”, instalaţie mixtă, foto: curatorial

cosmin paulescu zilele sculpturii curatorial

Zilele Sculturii Bucureşti, Cosmin Paulescu, lucrare din ciclul „hArta – Teritorii portabile”, foto: curatorial

Publicul a putut urmări în prima zi şi filmul documentar „56/Z”, regizat de Pigniczky Réka și Kiss Gergő, care urmărește studenți-artiști din generația Z ce transformă o traumă istorică într-un limbaj vizual viu – fotografie, video, performance – pentru a comemora 65 de ani de la Revoluția Maghiară din 1956.

Expoziţia #celălaltcorp poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 12:00 şi 18:00. Intrarea este liberă.

Un eveniment organizat de Filiala de Sculptură a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Foto credit: Zilele Sculpturii Bucureşti, Expoziţia #celălaltcorp, curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.