Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ziua „Brâncuși” – Expoziții și concerte, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”
muzeul brancusi 2 1024x683

Ziua „Brâncuși” – Expoziții și concerte, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” va fi sărbătorită anul acesta de Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu printr-o serie de evenimente desfășurate pe parcursul weekendului.

Împlinirea a 147 de ani de la nașterea artistului gorjean va fi marcată prin expoziții de sculptură și fotografie și mai multe recitaluri.

Manifestările vor debuta pe 17 februarie și se vor încheia pe 19 februarie.

Vineri, 17 februarie

Ora 17:30 – „Pietrele timpului” – expoziție de sculptură Ștefan Balog

Expoziția de sculptură mică „Pietrele Timpului” cuprinde lucrări semnate de Ștefan Balog, unul dintre cei mai prolifici artiști plastici din spațiul contemporan românesc. Ștefan Balog are lucrări în muzee, galerii și colecții particulare din mai mult de 30 de țări de pe toate continentele, numeroase premii și distincții, atât în țară, cât și în străinătate, fiindu-i conferită și una dintre cele mai înalte distincții acordate de statul român oamenilor de cultură, respectiv „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” acordată de președintele României.

Ora 18:00 – „Dezleganie – Ritualul” – spectacol susținut de muzicianul Sergiu Corbu Boldor

„Dezleganie” este un one man show sonor susținut de muzicianul Sergiu Corbu Boldor și construit pe structura ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit.

Spectacolul sonor stă sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare”.

Duminică, 19 februarie

Ora 12:00

„Brâncuși inedit”, prezentare de fotografii inedite realizate la Complexul Sculptural Constantin Brâncuși, în perioada regalistă. Fotografiile sunt din colecția lui Ion Târlea.

Recital cvartetul cameral Accente: Ilie Cealîcu – vioara I, Georgiana Păducel – vioara a II-a, Ilie Cetean – violă, Ovidiu Vezure – violoncel

„Confluențe Brâncuși” – Ion D. Sârbu. Lansarea romanului „Adio, Europa”, prezintă Toma Velici, editorul și îngrijitorul lucrării

„În preajma capodoperei” – lansare album de fotografie semnată Ionel Scăunașu

„Simboluri brâncușiene”, recital de poezie, versuri de Valeria Mahok, recită actrița Rodica Negrescu