Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ziua Mondială a Artei – Directorul general UNESCO: Puterea artei de a aduce oamenii laolaltă, de a inspira și vindeca a devenit tot mai clară în timpul recentelor conflicte și crize
unesco world art day

Ziua Mondială a Artei – Directorul general UNESCO: Puterea artei de a aduce oamenii laolaltă, de a inspira și vindeca a devenit tot mai clară în timpul recentelor conflicte și crize

Ziua Mondială a Artei, sărbătoare prin care sunt promovate dezvoltarea, diseminarea și delectarea cu artă, a fost proclamată la a 40-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, în 2019, iar International Association of Art, care a avut inițiativa, a devenit ONG partener al UNESCO.

Arta alimentează creativitatea, inovația și diversitatea culturală pentru toți oamenii și joacă un rol important în împărtășirea de cunoștințe și încurajarea curiozității și a dialogului. „Acestea sunt calități pe care arta le-a avut permanent și le va avea mereu, dacă vom continua să sprijinim mediile în care artiștii și libertatea artistică sunt promovate și protejate. În acest fel, continuarea dezvoltării artei dă continuitate mijloacelor noastre de a obține o lume liberă și pașnică”, transmite UNESCO.

În fiecare an, pe 15 aprilie, evenimentele prilejuite de Ziua Mondială a Artei ajută la consolidarea legăturilor dintre creațiile artistice și societate, încurajează o mai mare conștientizare a diversității expresiilor artistice și subliniază contribuția artiștilor la dezvoltarea sustenabilă. Este și o ocazie de a aduce în prim-plan educația artistică în școli, cultura având capacitatea de a deschide calea pentru o educație incluzivă și echitabilă.

„Arta ne poate uni în cele mai dificile circumstanțe”

UNESCO îi încurajează pe toți să se alăture sărbătorii prin diverse activități precum dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și expoziții.

„Această Zi Mondială a Artei este un memento oportun că arta ne poate uni și ne poate conecta în cele mai dificile circumstanțe. Într-adevăr, puterea artei de a aduce oamenii laolaltă, de a inspira, vindeca și împărtăși a devenit tot mai clară în timpul recentelor conflicte și crize, inclusiv cea provocată de Covid-19”, este mesajul directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Categoriile oficiale ale artei, stabilite în Grecia Antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul. Lor le-a fost adăugată, în 1911, cinematografia.

Data de 15 aprilie a fost aleasă în memoria vizionarului Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), pictor, sculptor, arhitect, inventator şi umanist italian.

Credit foto: UNESCO