Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ziua Mondială a Mediului – Art Mirror și Celula de Artă, expoziții în 5 orașe din Europa. Portaluri, concepute în solidaritate cu Ucraina
daniel loagăr

Ziua Mondială a Mediului – Art Mirror și Celula de Artă, expoziții în 5 orașe din Europa. Portaluri, concepute în solidaritate cu Ucraina

Artiști de la Asociația Culturală Art Mirror și Celula de Artă organizează expoziții simultane în Barcelona, Londra, Cluj-Napoca, Bistrița și Chișinău de Ziua Mondială a Mediului, marcată anual pe 5 iunie.

La Chișinău, evenimentul va avea loc sub Arcul de Triumf, în perioada 3 – 5 iunie, iar accesul este gratuit.

Sub numele „Environment days – connecting realities”, vizitatorii vor descoperi zeci de lucrări realizate din materiale reciclate, artiștii abordând diferite subiecte majore pentru societatea actuală.

mihai rusen

Mihai Rusen

Portaluri din sute de flori din pudră de piele naturală în cromatica steagului Ucrainei

Începând cu 4 iunie, cu ajutorul unor instalații tip portal cu transmisie live, realizate tot din materiale reciclate, vizitatorii se pot conecta în timp real cu participanții din Cluj-Napoca, Bistrița, Barcelona și Londra, orașe care fac parte din eveniment.

„Lucrăm la acest proiect de aproximativ 11 luni. Inițial, conceptul a pornit de la conectarea a două orașe și comunități diferite, dar cu interese și activități comune de Ziua Mediului. Conflictul din Ucraina ne-a forțat să schimbăm nu doar conceptul, ci și cauza acestui proiect. Astfel, trei portaluri sunt conceptualizate în solidaritate cu situația din Ucraina. Așadar, pe 5 iunie vom reuși să sărbătorim Ziua Mediului în cinci orașe și vom conecta diferite realități”, explică într-un comunicat Cristina Cantemir, fondatoarea Asociației Art Mirror.

Instalația din Chișinău care va face livestream-ul va fi creată din câteva sute de flori din pudră de piele naturală în cromatica steagului Ucrainei. Portalul va fi format din ecran led modular rezistent la apă, special pentru evenimente în exterior.

Va exista și un program de livestream: pe 4 iunie, se vor conecta cu instalațiile din Cluj-Napoca, Bistrița și Chișinău, iar pe 5 iunie, cele din Cluj-Napoca, Bistrița, Chișinău, Londra și Barcelona.

Tone de materiale, reciclate pentru realizarea portalurilor live și a lucrărilor artistice

Toate portalurile de conectare live streaming și toate lucrările artistice sunt realizate din produse reciclate: hârtie, sticlă, plastic.

andrei cornea

Andrei Cornea

„Pentru realizarea instalațiilor tip portal am refolosit aproximativ 100 kilograme de CD-uri, 300 kilograme de hârtie reciclată, 70 kilograme de dopuri plută, 20 kilograme de sticlă și 30 kilograme de pulbere de piele”, mai spune Cristina Cantemir.

Solidaritate cu Ucraina

În cadrul evenimentului, care va fi vernisat în ziua 100 a războiului pornit de Rusia în Ucraina, organizatorii își arată solidaritatea față de artiștii ucraineni. Vor fi expuse zeci de lucrări și ilustrații ale artiștilor ucraineni, iar prin intermediul portalurilor conectate între ele, mesajele de solidaritate ale participanților vor ajunge la ucraineni aflați în diverse colțuri ale lumii.

Proggram „Environment days – connecting realities”

Barcelona (5-12 iunie, galeria Villa del Arte Barcelona)

Londra (5-12 iunie, Institutul Cultural Român de la Londra)

Cluj-Napoca – Piața Unirii (3-5 iunie, în cadrul festivalului Cluj Never Sleeps) și la Casino (6-9 iunie)

Bistrița (3-5 iunie, în Parcul Central)

Chișinău (3-5 iunie, sub Arcul de Triumf din centrul Chișinăului)

Accesul este liber la toate atelierele și activitățile.

Artiștii care expun sunt Viktoria Cherniakhivska, Cristina Cantemir, Florin Marc, Daniel Loagăr, Mihai Rusen și Andrei Cornea.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Art Mirror și Studioul Urban Mirror, cu sprijinul Cluj Never Sleeps, Celula de Artă, Primăriei Municipiului Bistrița, Direcției de Cultură din Republica Moldova, Ambasadei României la Londra și Galeriei Villa del Arte Barcelona.

Fotografie principală: lucrare de Daniel Loagăr