Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Activiști pentru climă puși sub acuzare după ce au murdărit cu vopsea vitrina unei opere de Degas
declare emergency, protest, edgar degas

Activiști pentru climă puși sub acuzare după ce au murdărit cu vopsea vitrina unei opere de Degas

Cei doi activiști pentru climă care au protestat în aprilie la National Gallery of Art din Washington D.C., aplicând vopsea pe baza și carcasa unei celebre sculpturi de Edgar Degas, au fost puși sub acuzare de un mare juriu federal.

Acuzațiile aduse de procuratura americană sunt „conspirație pentru a comite o infracțiune împotriva Statelor Unite” și vătămare a unei expoziții sau a unei proprietăți a muzeului.

În rechizitoriul este afirmat că Timothy Martin și Joanna Smith, împreună cu alți complici anonimi, au efectuat cercetări cu privire la potențialele ținte de la National Gallery, au alertat membri ai presei înainte și au intrat în muzeu cu recipiente din plastic pline cu vopsea cu scopul de a afecta o expoziție.

În plus, e susținut că Martin și Smith au împrăștiat vopseaua respectivă pe vitrina, pe soclul și pe podeaua care înconjoară „Little Dancer, Age Fourteen” a lui Degas.

Protestatarii riscă cinci ani de închisoare

Protestul lui Martin și Smith, care a avut loc pe 27 aprilie, în jurul orei 11:00, a avut ca scop să atragă atenția asupra crizei climatice. Protestatarii, membri ai organizației pentru climă Declare Emergency, au cerut președintelui Joe Biden să declare o urgență climatică, precum și să nu mai acorde noi permise de foraj și subvenții pentru combustibilii fosili.

De asemenea, autoritățile federale susțin că Martin și Smith au provocat pagube de 2.400 de dolari și pentru ca lucrarea să fie înlăturată timp de 10 zile pentru reparații.

Cei doi activiști au fost reținuți pe 26 mai, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție. În comunicat mai este precizat că acest caz este investigat de biroul din Washington al FBI, mai exact de echipa de combatere a infracțiunilor din domeniul artei din cadrul biroului, cu sprijinul poliției Galeriei Naționale de Artă și al poliției parcurilor din SUA.

Dacă vor fi condamnați, Martin și Smith riscă o pedeapsă maximă de 5 ani de închisoare, precum și o amendă de până la 250.000 de dolari.