Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Astroscale lansează prima misiune comercială de eliminare a deșeurilor din spațiul cosmic

Astroscale lansează prima misiune comercială de eliminare a deșeurilor din spațiul cosmic

Conceptul unui satelit de dimensiuni reduse conceput pentru înlăturarea deșeurilor cosmice  – ELSA-d ((End-of-Life Services by Astroscale demonstrator) – a fost lansat de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în 20 martie, de către compania japonezo-britanică Astroscale (astroscale.com ). Acesta presupune atașarea înainte de lansare a unor mecanisme standard de andocare la toți sateliții, astfel încât la finalul duratei de utilizare aceștia permit capturarea ușoară de către o navă specializată; aceasta poate agrega mai mulți sateliți care implicit vor devia de la orbită și vor intra în atmosfera pământului, unde se vor descompune, păstrându-se astfel sub control deșeurile cosmice.

Reducerea nivelului de deșeuri din spațiu permite operarea noilor sateliți în condiții de risc minim de coliziune. În baza informațiilor oferite de Agenția Spațială Europeană (ESA), în acest moment, pe diverse orbite funcționează peste 3600 de sateliți, iar în următorii 10 ani există planuri pentru lansarea a peste 10000 noi sateliți, care vor fi utilizați în general pentru aplicații de comunicații de date.

Misiunea ELSA-d este finanțată din surse private de capital și își propune să dezvolte soluții pentru utilizarea responsabilă a spațiului cosmic.

 

Citiţi integral: https://astroscale.com/astroscale-celebrates-successful-launch-of-elsa-d/

Credit foto: SpaceX on Pexels