Björk, instalație sonoră pentru Centrul Pompidou – Manifest pentru natură
Artista islandeză Björk a creat pentru Centrul Pompidou din Paris o instalație sonoră, intitulată „Nature Manifesto”, care include sunete emise de unele animale dispărute și pe cale de dispariție.
Ea a colaborat pentru acest proiect cu fotograful Aleph Molinari. Simultan cu COP29 – conferința ONU privind schimbările climatice -, „Nature Manifesto” rulează în buclă în timp ce vizitatorii urcă pe scările rulante exterioare ale muzeului parizian, în perioada 20 noiembrie – 9 decembrie.
Björk a compus muzica pentru piesa de 3 minute și 40 de secunde, iar Aleph Molinari a colaborat la versuri și la conceptul original.
Manifestul lor amintește ascultătorului de starea dezastruoasă a climei, precum și de capacitatea înnăscută a lumii naturale de a se adapta și de a găsi noi soluții.
Björk citind manifestul este acompaniată de sunete înalte, pocnituri, răgete, chițăituri și ciripituri – tulburătoare, pentru că sunt formele de comunicare ale unor animale pe care nu le vom vedea vreodată. Björk și Aleph au creat în colaborare cu IRCAM, institutul francez de sunet, care numește combinația între vocea lui Björk și țipetele animalelor dispărute ca fiind „armonizate cu peisaje sonore naturale”.
Instalația sonoră face parte din „Biodiversitate: Ce cultură pentru ce viitor?”, un forum de patru zile găzduit de Centrul Pompidou între 20 și 24 noiembrie.
Björk s-a folosit mult timp de influența ei pentru a evidenția cauze legate de mediu. În 2008, a lansat piesa „Náttúra” împreună cu Thom Yorke pentru a promova protejarea mediului în Islanda, o mișcare pe care a repetat-o cu duetul de anul trecut cu Rosalía, „Oral”. Recent, a anunțat lansarea „Cornucopia”, un film care prezintă activismul ei pentru climă în timpul celui mai recent turneu susținut.
Credit foto: Centre Pompidou