Botaniștii au identificat la nivel global 33 de zone unde mii de plante sunt încă necunoscute
Botaniștii au identificat în întreaga lume 33 de zone unde mii de specii de plante așteaptă probabil să fie descoperite, conform unui nou studiu.
De la un palmier din Borneo care înflorește sub pământ la o orhidee din Madagascar care creşte pe alte plante, cercetătorii continuă să facă zeci de descoperiri de specii noi în fiecare an.
Dar, având în vedere că se crede că peste 100.000 de specii de plante sunt nedescoperite, dintre care majoritatea sunt în pericol de dispariție, un nou proiect condus de Grădinile Botanice Regale din Kew evidențiază părțile din lume în care botaniștii ar trebui să își concentreze căutările.
Speciile necunoscute ar conţine indicii pentru viitoare medicamente, combustibili
Din Madagascar până în Bolivia, oamenii de știință au identificat zonele de diversitate a plantelor într-un efort de a accelera identificarea. Studiul, publicat în revista New Phytologist, se bazează pe analiza efectuată anul trecut de cercetătorii de la Kew, care au descoperit că trei sferturi din toate speciile de plante nedescrise sunt probabil amenințate cu dispariția.
Oamenii de știință cred că speciile necunoscute ar putea conține indicii pentru viitoare descoperiri de medicamente, combustibili sau alte inovații.
Prof. Alexandre Antonelli, director științific la Kew și autor principal al lucrării, a declarat că cercetarea are ca scop să ajute la o mai bună orientare a conservării și la accelerarea ritmului de descoperire a plantelor, avertizând că multe specii vor dispărea înainte de a fi cunoscute de știință la ritmul actual de identificare.
„Protejam 30% din planetă până în acest deceniu, conform obiectivelor actuale ale ONU – dar nu știm ce zone să protejăm dacă nu avem informațiile corecte”, a declarat Antonelli.
Cele mai multe regiuni se află în Asia, care are 22 de zone enumerate ca necesitând cercetări suplimentare, inclusiv insula Sumatra, estul Himalayei, Assam în India și Vietnam. În Africa, au fost identificate Madagascar și provinciile Cape din Africa de Sud, în timp ce Columbia, Peru și sud-estul Braziliei au fost zonele evidențiate în America de Sud.
Aproape toate zonele se suprapun cu zone care au fost deja identificate ca „hotspot-uri” de biodiversitate – zone ale planetei bogate în viață, dar amenințate cu distrugerea.
Multe dintre țările în care apar aceste zone au o capacitate limitată de identificare formală a speciilor, iar cercetătorii au declarat că speră ca analiza să inspire viitoare colaborări între instituțiile de cercetare și populația locală din întreaga lume.
Foto credit: Grădinile Botanice Regale din Kew