Cântecul păsărilor este pe cale de dispariţie în “peisajul sonor” citadin
O echipă de cercetători care studiază “evoluţia peisajelor sonore” din Europa şi America de Nord a ajuns la concluzia că paleta de cântece ale păsărilor devine tot mai săracă, notează Le Monde.
Jurnaliştii se întreabă dacă sunetele care arată venirea primăverii în oraşe şi metropole sunt, de fapt, în pericol şi numesc cântecele păsărilor un “patrimoniu audio”.
Echipa de cercetători se ocupă de un studiu pe această temă care se întinde pe 25 de ani iar Simon Butlerm de la University of East Anglia a explicat, alături de colegii săi, pentru revista Nature Communications, acest demers. Practic, sunetele scoase de păsări au fost înregistrate în 200.000 de spaţii de pe cele două continente, fiind creată astfel o “fonotecă”, iar concluzia este că, odată cu trecerea timpului “simfonia de primăvară” are tot mai puţine nuanţe.
Campania de studiere a grupurilor de păsări include voluntari care, primăvara, se ocupă de câte o zonă de patru kilometri pătraţi, desemnată fiecăruia. În Franţa, programul a inclus şi urmărirea păsărilor din arealul Muzeului Naţional de Istorie Naturală.
“Acest efort desfăşurat pe o lungă perioadă de timp ne-a arătat că există o scădere mare a populaţiilor de păsări, cu atât mai mult în zonele agricole, unde speciile obişnuite ale locului, precum ciocârlia de câmp, sunt înlocuite de porumbei sau piţigoi”, a spus Benoît Fontaine, coordonator al studiului, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală.
Specialştii spun că dispariţia trilurilor păsărilor este departe de a fi o pierdere mică pentru oameni, deoarece aceastea reprezintă, de multe ori, legătura noastră cu natura, cu atât mai mult în mediul citadin.