Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cavoul din Capela Medici creat de Michelangelo, curățat cu ajutorul unei bacterii și prezentat publicului
view,of,city,rooftops,and,medici,chapel,at,morning,from

Cavoul din Capela Medici creat de Michelangelo, curățat cu ajutorul unei bacterii și prezentat publicului

Cavoul din Capela familiei Medici creat de Michelangelo, curățat cu ajutorul unei bacterii, a fost prezentat publicului cu ocazia împlinirii a 545 de ani de la nașterea maestrului Renașterii.

Michelangelo a fost angajat, în 1520, să sculpteze Noua Sacristie în capela Medici din biserica San Lorenzo din Florența.

Restauratorii au încercat mult timp să curețe murdăria adunată timp de secole până au recurs la o soluție neconvențională – bacteriile.

Cavoul este împodobit cu sculpturi ce înfățișează doi duci din puternica familie Medici, Giuliano di Lorenzo și Lorenzo di Piero, patru figuri alegorice care reprezintă diferite momente ale zilei și Fecioara cu pruncul.

Bacteria ce cauzează infecții urinare, între cele mai eficiente

O echipă a petrecut, potrivit The Guardian, opt ani pentru a restaura delicatul monument și a folosit, în ultima etapă a proiectului, un gel ce avea la bază bacterii pentru a elimina murdăria persistentă.

Cercetătorii au testat pe marmură 11 tulpini de bacterii înainte de a alege trei variante non-toxice: Serratia ficaria SH7, Pseudomonas stutzeri CONC11 și Rhodococcus sp. ZONT. Acestea s-au dovedit a fi cele mai eficiente.

Serratia ficaria, bacterie ce cauzează infecții urinare, a înlăturat murdăria de pe mormânt în două zile.

Restaurarea a fost finalizată anul trecut, iar cavoul curățat a fost prezentat publicului într-un eveniment găzduit zilele trecute de Accademia delle Arti del Disegno.