COP 26 – Ce reprezintă conferința despre climă de la Glasgow și de ce este importantă
COP 26, conferința Organizației Națiunilor Unite pe probleme de climă găzduită între 31 octombrie și 12 noiembrie de Regatul Unit, este văzută ca esențială în vederea ținerii sub control a schimbărilor climatice.
Întâlnirea din Glasgow ar putea duce la schimbări majore în viețile oamenilor. Aproximativ 50 de evenimente organizate de Președinția Marii Britanii la COP 26 vor ilustra exemple de acțiune și vor impulsiona întreaga societate pe perioada summitului. Experții BBC au răspuns mai multor întrebări ale publicului.
Ce este COP 26 și de ce are loc?
Lumea se încălzește din cauza emisiilor de combustibili fosili cauzate de oameni. Evenimentele meteorologice extreme asociate schimbării climatice – inclusiv valuri de căldură, inundații și incendii de vegetație – se intensifică. Ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar guvernele au fost de acord că este necesară o acțiune colectivă urgentă.
Pentru această conferință, 200 de țări trebuie să prezinte planurile de reducere a emisiilor până în 2030.
Toate au fost de acord în 2015 să facă schimbări pentru a menține încălzirea globală „mult sub” 2C peste nivelul înregistrat înainte de industrializare și să încerce să aibă ca obiectiv 1,5C, pentru a fi evitată o catastrofă climatică.
Asta este cunoscut ca Acordul de la Paris și înseamnă că țările trebuie să continue să reducă mult emisiile, până la zero în 2050.
Ce va fi decis la COP 26?
Cele mai multe dintre țările participante prezintă planurile pentru reducerea emisiilor înainte de startul conferinței, pentru a avea o idee în prealabil dacă ne aflăm pe calea cea bună.
Pe parcursul celor două săptămâni, ne putem aștepta la numeroase anunțuri noi. Multe este posibil să fie foarte tehnice, inclusiv chestiuni ce țin de implementarea Acordului de la Paris.
Alte anunțuri pot include: o trecere rapidă la utilizarea mașinilor electrice, accelerarea eliminării folosirii cărbunelui, reducerea tăierilor de păduri, protejarea oamenilor de impactul schimbării climatice, precum finanțarea de sisteme de apărare de coastă.
În Glasgow sunt așteptate până la 25.000 de persoane, inclusiv lideri mondiali, negociatori și jurnaliști, dar și activiști de mediu și companii. Este posibil să aibă loc proteste.
La finalul COP 26 va fi emisă o declarație oficială, cu angajamente concrete, iar tuturor țărilor le va fi cerut să o semneze.
Puncte sensibile
Publicul trebuie să se aștepte la multe discuții despre bani și echitate. Țările în curs de dezvoltare poluează de regulă mai puțin pe cap de locuitor și nu sunt responsabile pentru majoritatea emisiilor din trecut, dar ele experimentează unele dintre cele mai grave efecte ale schimbării climei.
Au nevoie de bani pentru a își reduce emisiile și pentru a face față modificărilor climei. Acest lucru s-ar putea traduce în mai multe panouri solare în țări care depind de energia pe bază de cărbune și în sisteme de apărare în fața inundațiilor.
Vor fi dispute și legat de compensațiile pentru țările în curs de dezvoltare afectate de schimbarea climei.
În 2009, țările bogate au promis 100 de miliarde de dolari pe an pentru a le ajuta pe cele sărace până în 2020. Acest obiectiv nu a fost încă îndeplinit și termenul limită ar putea fi 2023.
Angajamentul prezentat de China la COP 26 este de asemenea foarte important. În prezent, țara este cel mai mare poluator și investește în centrale pe bază de cărbune peste tot în lume.
Cum va afecta COP 26 viața cotidiană?
Unele angajamente luate la Glasgow ar putea afecta direct viața cotidiană. De exemplu, ar putea duce la schimbarea tipului de mașină condus, a modului de încălzire în gospodărie și a frecvenței zborurilor.
Jargon
COP 26 reprezintă Conference of the Parties (Conferința Părților). Înființată de ONU, COP 1 a avut loc în 1995. Anul acesta are loc a 26-a conferință.
Acordul de la Paris a unit toate națiunile lumii, în premieră, sub un singur pact privind combaterea încălzirii globale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change – este un organism științific care examinează cele mai recente cercetări legat de schimbarea climei.
1,5 C – Menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius, comparativ cu vremurile pre-industriale, va evita cele mai grave efecte ale schimbării climei, potrivit oamenilor de știință.
Va fi COP 26 un succes?
Marea Britanie, din postura de gazdă, va dori ca toate țările să sprijine o declarație puternică de reafirmare a angajamentului pentru emisii de carbon zero până în 2050, precum și reduceri semnificative până în 2030.
Va dori și promisiuni concrete referitor la încetarea utilizării cărbunelui și a mașinilor ce folosesc combustibil fosil și pentru protejarea naturii.
Țările în curs de dezvoltare vor dori un pachet financiar important pentru următorii cinci ani care le va ajuta să se adapteze la temperaturile crescute.
Orice mai puțin de atât este posibil să fie judecat drept neadecvat pentru că, pur și simplu, nu este suficient timp pentru menținerea obiectivului de 1,5C.
Unii oameni de știință consideră că liderii mondiali au amânat prea mult și, indiferent de ce va fi convenit la COP 26, obiectivul de 1,5C nu va fi îndeplinit.