COP27 – Acord istoric pentru sprijinirea țărilor cel mai afectate de schimbările climatice
Un acord istoric a fost încheiat la COP27, Conferința Națiunilor Unite pe probleme de mediu, care s-a încheiat pe 20 noiembrie la Sharm El-Sheikh (Egipt), după îndelungi negocieri.
Desfășurarea conferinței, deschisă de mulți dintre participanți drept „cea mai haotică” reuniune de acest tip de până acum, a fost prelungită mai mult de 24 de ore pentru a se ajunge totuși la un rezultat.
Delegații au căzut de acord ca țările sărace să fie sprijinite în contextul schimbărilor climatice. Ei au decis să înființeze un fond din care să fie acoperite unele pierderi și daune provocate de încălzirea globală.
Multe dintre cele mai controversate decizii legate de fond au fost amânate pentru anul viitor, când un „comitet de tranziție” este așteptat să recomande țărilor să îl adopte la COP28, în noiembrie 2023.
Acele recomandări ar urma să acopere „identificarea și extinderea surselor de finanțare”, referire la ce state ar trebui să contribuie în noul fond.
Planeta se află încă în camera de gardă
Acordul general de la summit nu prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră față de ceea ce a fost adoptat la summitul COP26 de anul trecut de la Glasgow. El menține angajamentul de a limita încălzirea globală la 1,5C față de nivelurile pre-industriale. Experții spun însă că politicile actuale ne îndreaptă spre o creștere de circa 2,7C.
Aproximativ 200 de țări, inclusiv România, au fost reprezentate la COP27.
António Guterres, secretarul general al ONU, a spus că întrunirea nu a pus problema nevoii de a reduce drastic emisiile care cauzează schimbările climatice și că planeta se află încă în „camera de gardă”.
COP27 reprezintă Conference of the Parties (Conferința Părților). Înființată de ONU, prima ediție COP a avut loc în 1995.