Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ecosistem – Designing Life, experiment viu cu microuniversuri și interpretări artistice ale evoluției
ecosistem, centrul de resurse vizuale

Ecosistem – Designing Life, experiment viu cu microuniversuri și interpretări artistice ale evoluției

Expoziția „Ecosistem – Designing Life”, experiment viu cu microuniversuri și interpretări artistice ale evoluției, este vernisată în 10 octombrie, la ora 18:00, la Centrul de studii vizuale din București.

Sunt prezentate lucrări originale dezvoltate anul acesta de studenți, masteranzi, profesori, artiști și specialiști în științele naturii, sub îndrumarea artistului Cătălin Rulea și a curatorului Cristian Neagoe.

„Ecosistem – Designing Life” își propune să îmbogățească experiența tinerilor artiști prin abordări interdisciplinare, cu o aplecare asupra ecologiei și studiului naturii. De-a lungul verii lui 2024, studenții și artiștii invitați au generat o multitudine de micro-ecosisteme în terarii, acvarii și sere, pornind de la un atelier de trei săptămâni găzduit de Centrul de studii vizuale. Combinând elemente de design, biologie, etologie și etică, practica propusă a deschis noi posibilități de interpretare artistică, de la concept și studiu botanic și entomologic la organizări de diorame și machetări ale unor lumi semi-ermetice în evoluție.

Pentru designul de ecosistem, artiștii și specialiștii invitați s-au folosit de desene, schițe și lecturi, abordând studiul biologiei ca morfologie și sursă de inspirație, învățând, experimentând și observând felurile prin care natura se schimbă sub propriii ochi, sub lupă, microscop și diverse instrumente ale artei.

Expoziție cu ecosisteme în continuă transformare

Aplecându-se asupra parcursului unor etologi precum Konrad Lorenz, cu sprijin și  îndrumări din partea Danielei Pojoga (Universitatea București, Facultatea de Biologie, departamentul de Genetică) și a Elizei Căuia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură), proiectul se concretizează într-o expoziție care găzduiește ecosisteme în continuă transformare, alături de fotografii, desene, filme, schițe de parcurs și, în unele rânduri, greșeli care au dat naștere unor noi încercări, soluții, viziuni despre incredibila diversitate a vieții și despre fragilitatea sa.

„Complexitatea ecosistemului global din care facem parte — deși ne plasăm deseori ca observatori exteriori — se reduce într-un ritm alarmant. Realizăm prea rar și prea puțin că depindem esențial de ce ne înconjoară și că, dacă alegem să mergem mai departe ca specie, civilizație și cultură cu aceeași viziune arogantă, ne condamnăm singuri la pieire. Extincția în curs a speciilor, a genelor și a ecosistemelor pe care am provocat-o nici nu se poate compara cu pandemiile, războaiele mondiale sau crizele climatice prin care am trecut deja. E poate cea mai gravă amenințare de până acum la adresa speciei umane, deși pare că alegem să o ignorăm ca și când nu ne-ar privi. Ne privește direct în ochi și e făcută cu mâna noastră”, spune Cristian Neagoe, curator CSV.

Expoziția poate fi vizitată până la 31 octombrie 2024, la Centrul de studii vizuale (str. Măcelari nr. 1, București). Programări, la 0745-189-198.