Iulie 2023, cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume
Oamenii de știință spun că „aproape sigur” iulie 2023 va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume.
Luna a fost atât de caldă până în prezent încât cercetătorii sunt încrezători că recordul din 2019 va fi depășit, chiar și cu câteva zile înainte de final.
Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că planeta intră într-o „eră de fierbere”, citează BBC.
Oamenii de știință susțin că această căldura suplimentară este legată în principal de utilizarea combustibililor fosili.
Joe Biden, președintele SUA, unul dintre cei mai mari consumatori de astfel de combustibili, a descris schimbările climatice ca fiind o „amenințare existențială” și că nimeni „nu mai poate nega impactul schimbărilor climatice”.
Unii experți consideră că luna iulie ar putea fi cea mai caldă din ultimii 120.000 de ani.
6 iulie 2023, cea mai călduroasă zi din lume
Cercetătorii nu sunt surprinși de faptul că luna iulie va doborî recordul actual pentru cea mai caldă lună, deoarece în ultimele săptămâni au existat numeroase indicii că la nivel mondial se înregistrează niveluri mult mai ridicate de încălzire.
Cea mai călduroasă zi din lume a fost 6 iulie 2023, iar cele mai călduroase 23 de zile înregistrate vreodată au fost toate în această lună, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service.
Temperatura medie provizorie dată pentru primele 25 de zile ale lunii este de 16,95C, față de 16,63C pentru întreaga lună iulie 2019.
Alte analize cu aceeași concluzie
Dr. Karsten Haustein de la Universitatea din Leipzig a calculat că luna iulie 2023 va fi cu 1,3C – 1,7C peste temperaturile medii ale lunii iulie înregistrate înainte de utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili. Cea mai bună estimare este de aproximativ 1,5C. El este convins că, chiar dacă ultimele zile ale acestei luni sunt mai răcoroase, marja de eroare este suficientă pentru ca luna iulie să fie cea mai caldă înregistrată până acum.
„Nu numai că va fi cea mai caldă lună iulie, dar va fi și cea mai caldă lună din toate timpurile în ceea ce privește temperatura medie globală absolută”, a spus el într-un comunicat. „S-ar putea să fie nevoie să ne întoarcem în urmă cu mii, dacă nu zeci de mii de ani, pentru a găsi condiții la fel de calde pe planeta noastră”.
Temperatura globală poate fi estimată în mod fiabil
Cercetătorii calculează temperatura globală a aerului prin intermediul stațiilor meteorologice din întreaga lume. Cu toate astea, nu există suficiente stații pentru a oferi o imagine globală complet exactă, astfel încât oamenii de știință introduc toate aceste măsurători – plus unele măsurători din atmosferă – în modelele computerizate.
Acestea le permit să creeze o „hartă fără goluri”, ceea ce înseamnă că temperatura globală poate fi estimată în mod fiabil.
Combinând aceste seturi de date cu prognozele meteorologice globale pentru următoarele câteva zile, oamenii de știință pot obține o estimare fiabilă a temperaturii globale chiar înainte de sfârșitul lunii.
În timp ce luna iulie 2023 va fi probabil cea mai caldă din înregistrările care datează de aproximativ 150 de ani, unii cercetători cred că temperatura finală ar putea fi cea mai mare din ultimele zeci de mii de ani.
Pentru a calcula asta, oamenii de știință folosesc înregistrări precum aerul prins în carote de gheață polară sau sedimentele din adâncurile oceanului. Ele captează un semnal al climei de la acea vreme.
Pe baza acestor dovezi, deși cercetătorii nu pot preciza luni specifice atât de îndepărtate în timp, ei spun că ultima dată când lumea a fost la fel de caldă a fost în urmă cu aproximativ 120.000 de ani – când nivelul mării era cu aproximativ 8 metri mai ridicat decât în prezent, iar hipopotamii erau prezenți până în nordul Marii Britanii.
Cauzele încălzirii
Cercetătorii sunt încrezători că emisiile de combustibili fosili provenite din activitățile umane sunt în mare parte vinovate pentru nivelurile de încălzire pe care le observăm în prezent.
„Vremea extremă care a afectat multe milioane de oameni în luna iulie este, din păcate, realitatea dură a schimbărilor climatice și o avanpremieră a viitorului”, a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, profesorul Petteri Taalas. „Necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca niciodată. Acțiunea climatică nu este un lux, ci o necesitate”.
Experții cred că recordul de temperatură din iulie nu va fi ultimul doborât în acest an.
Pe lângă impactul continuu al gazelor cu efect de seră, există și efectul tot mai mare al sistemului meteorologic El Niño – un eveniment natural în care oceanele se încălzesc în estul Pacificului și eliberează căldură în atmosferă. Este posibil ca acest fenomen să împingă temperaturile și mai sus și să facă din 2023 sau 2024 cel mai cald an înregistrat până acum, deoarece oamenii de știință avertizează că încă nu am văzut toate efectele sale.
Există și alți factori care ar fi putut contribui la creșterea temperaturilor globale, precum poluanții din transport și erupțiile vulcanice.
Acordul de la Paris
În 2015, aproximativ 200 de țări au aderat la Acordul de la Paris privind clima. Acestea s-au angajat să încerce să mențină creșterea temperaturii globale pe termen lung la 1,5C peste nivelul din perioada preindustrială – înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili la scară largă.
Oamenii de știință avertizează că, deși temperaturile din iulie sunt îngrijorătoare, temperaturile extreme dintr-o singură lună nu înseamnă că acordurile internaționale privind clima au fost încălcate.
„Nu înseamnă că vom atinge ori încălca obiectivul de la Paris sau 1,5C, deoarece aceasta este înțeleasă ca o creștere pe termen lung a încălzirii globale”, explică dr. Friederike Otto, climatolog la Imperial College London.
Limitarea încălzirii la 1,5C este considerată esențială pentru evitarea celor mai periculoase efecte ale schimbărilor climatice.
Însă, după cum au arătat valurile de căldură recente, consecințele schimbărilor climatice cresc cu fiecare fracțiune de grad de încălzire.