Kakadu din Australia de Vest, pe cale de dispariție, printre cele mai longevive păsări din lume
Kakadu Carnaby din Australia de Vest, pe cale de dispariție, pot trăi până la 35 de ani în sălbăticie, fiind una dintre cele mai longevive specii de păsări, potrivit unui studiu început în 1969.
Opt kakadu Carnaby cu vârste cuprinse între 21 și 35 de ani au fost înregistrate, conform cercetării publicate în Pacific Conservation Biology.
Cea mai bătrână pasăre, în vârstă de 35 de ani, a fost înregistrată pentru prima dată în august 1986. Co-autorul studiului, Peter Mawson, cercetător în cadrul departamentului pentru biodiversitate din Australia de Vest, a declarat că masculul kakadu „arăta la fel de sănătos ca în ziua în care a părăsit cuibul” și încă se reproducea când a fost văzut ultima dată în 2021.
Kakadu sunt păsări mari, negre, cu obrajii și coada albe, care se întâlnesc doar în sud-vestul Australiei. Acestea se maturizează târziu, produc puțini pui și au rate scăzute de supraviețuire în primul an de viață, a declarat Mawson.
„Trebuie să trăiască atât de mult pentru a garanta că pot produce suficienți urmași pentru a înlocui perechea reproducătoare”, a spus el. Majoritatea celor mai bătrâne păsări erau încă cu partenerul lor de reproducere sau într-un cuib cu un pui când au fost văzute ultima dată.
Populația din Coomallo Creek, între Perth și Geraldton, a fost studiată timp de peste 55 de ani, cercetătorii vizitând fiecare sezon de reproducere în perioada 1969-1996 și 2009-2023. Tehnologia modernă a camerelor de luat vederi a făcut posibilă citirea benzilor de identificare a păsărilor, chiar și atunci când păsările se aflau în zbor.
Potrivit studiului, vârsta păsărilor kakadu Carnaby îi plasează în primele 2% dintre păsările longevive înregistrate conform registrelor de păsări din Australia, Marea Britanie și SUA. Furtunarii, albatroșii, cormoranii și petrelii se numără printre păsările care au atins o durată maximă de viață de peste 40 de ani.
Comună în anii 1950, populația de kakadu Carnaby a scăzut din cauza defrișării habitatului lor din centura de grâu și a coliziunilor de pe autostrăzile principale.
Foto credit: The Wilderness Society