Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Kenya – Energie geotermală pentru o planetă mai curată
Olkaria-II-centrala-geotermica-din-Kenya-sursa-foto-Shutterstock-curatorial.ro

Kenya – Energie geotermală pentru o planetă mai curată

Criza petrolieră din anii 1970 a forțat Kenya să apeleze la resursele geotermale vaste aflate sub Valea Marelui Rift.

Resursele energetice ale Kenyei provin 91% din surse regenerabile, din care 47% geotermal, 30% hidroenergetic, 12% eolian și 2% solar.

Valea Mareului Rift African

Întinderea văii este uluitoare. Câmpiile vaste aflate între cele două povârnișuri ale riftului abundă de viață sălbatică, dând naștere uneia dintre cele mai mari migrații de animale din lume – migrația antilopelor gnu din Mara-Serengeti. Lacurile alcaline din Sistemul Riftului Est-African sunt adăpostul perfect pentru elegantele și grațioasele păsări flamingo, acestea având un rol esențial pentru înfloritoarea industrie a turismului kenyan.

Dar ceea ce se ascunde sub imensa vale a avut un impact major asupra Kenyei, în ultimii ani. Resursele geotermale vaste au transformat țara în lider al pieții energiei verzi. Conform Societății Geologice, plăcile tectonice somaliene și nubiene s-au mișcat în direcții opuse, acum 25 milioane de ani. Suprafața dintre cele două linii de falie s-a scufundat și a adus la suprafața Pământului magma fluidă, luând astfel naștere faimosul rift, ce se întinde pe o suprafață de 6400 km, din Iordan până în Mozambic.

Sub această vale, apa se infiltrează cu ușurință, intrând în contact cu rocile fierbinți aflate la o adâncime de 1-3 km, creând condițiile perfecte pentru energia geotermală: 75% apă extrem fierbinte și 25 % abur, cu temperaturi medii de 300°C și presiuni de 1000 PSI. Acest abur este transvazat pentru acționarea turbinelor, care produc electricitate.

Kenya Electricity Generating Company (KenGen)

Startul utilizării energiei geotermale s-a dat într-o mică localitate din Italia, Larderello, în 1904. Micuța uzină producea numai 10 kW de energie, suficientă pentru a alimenta cinci becuri. SUA, Indonezia, Filipine, Turcia și Noua Zeelandă sunt printre primele cinci țări producătoare de energie geotermală din lume. În Kenya, căutarea energiei subterane a început acum 70 de ani, dar a fost blocată aproape imediat.

Criza petrolieră din 1970 a forțat Kenya să foreze din nou. Organizații mondiale, precum Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Banca Mondială și Agenția de Cooperare Internațională a Japoniei i-au oferit suport financiar și tehnic pentru viitoare explorări. Între 1981 și 1985, Kenya a avut o capacitate instalată de 45 MW, prin primele trei centrale din Olkaria.

În prezent, în Olkaria, la 90 km de Nairobi, funcționează aproape 300 de puțuri geotermale, care furnizează abur pentru turbinele celor cinci centrale operate de Kenya Electricity Generating Company – KenGen, cu o capacitate combinată de 799 MW. Astfel că, împreună cu puterea furnizată și de producători independenți, capacitatea energetică geotermală a Kenyei este de 988.7 MW, ducând Kenya pe locul 6 la nivel global și prima țară din Africa, la producția acestui tip de energie.

Un viitor verde

Energia geotermală este disponibilă 24/7, timp de 365 de zile. Nu este afectată de fluctuațiile climatice, deoarece este folosită apa de adâncime, care s-a acumulat de-a lungul mileniilor. Totodată este o resursă curată, iar exploatarea ei nu reprezintă o amenințare la adresa vieții sălbatice din această zonă, deoarece aceasta s-a adaptat deja la acest sistem.

De asemenea, Kenya a reușit să dezvolte studii geoștiințifice de mare precizie, care să îi faciliteze identificarea potențialelor zone forabile. Astfel că, aceasta speră ca până în anul 2030 să poată face tranziția completă către sursele regenerabile, KenGen susținând capacitatea țării de a crește producția de energie geotermală până la 10.000 MW, depășind cu mult cererea actuală de 2000 MW.

Sursă text: The Guardian