Marile târguri de artă se angajează să înjumătățească emisiile de carbon până în 2030
Marile târguri de artă ale lumii, între care Art Basel, Frieze și TEFAF, și Gallery Climate Coalition (GCC) se angajează să reducă la jumătate emisiile de carbon până în 2030.
Angajamentul pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice a fost anunțat în 26 septembrie și reprezintă „o alianță fără precedent între târguri și o foaie de parcurs pentru schimbare”.
„Unite prin înțelegerea faptului că o criză climatică va perturba sectorul artelor vizuale așa cum îl cunoaștem, 13 organizații reprezentând mai mult de 40 de târguri de artă s-au angajat să ajungă la un consens cu privire la noile standarde de funcționare”, a transmis GCC.
Reducerea materialelor de unică folosință și a transportului aerian
Au fost întocmite o Declarație de coangajare pentru târgurile de artă și un Set de instrumente pentru Târguri de Artă privitor la Responsabilitatea față de Mediu.
Fiecare dintre semnatarii Declarației s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 50 % până în 2030. Târgurile vor măsura și raporta emisiile – și vor încerca să le reducă în mod activ – făcând în același timp eforturi pentru a-și educa vizitatorii și lanțurile de aprovizionare cu privire la limitarea emisiilor de CO2.
Potrivit GCC, până la 30% din emisiile anuale ale unei galerii obișnuite sunt legate de activități legate de târgurile de artă, iar transportul aerian reprezintă aproximativ 70% din acest procent.
Semnatarii sunt ARCO, Art Basel, CHART, Easyfairs, ESTE, Frieze, Liste Art Fair Basel, Market Art Fair, Ramsey Fairs, STAGE Bregenz, TEFAF, The Art Show și Untitled Art.
Setul de instrumente include pași practici, obiective și strategii pe care organizatorii de târguri de artă le pot urma pentru a-și verifica și reduce emisiile. Reducerea materialelor de unică folosință și a transportului aerian reprezintă priorități.
Mai mult de 1.500 de organizații artistice au aderat la GCC, organizație non-profit, de la înființarea acesteia, în 2020.