Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  NASA dorește extinderea activității Stației Spațiale Internaționale până în 2030
gmt019 17 46 kayla barron 1062 rs eva 51 intervalometer 1

NASA dorește extinderea activității Stației Spațiale Internaționale până în 2030

Stația Spațială Internațională (ISS) va funcționa până în 2030, potrivit planurilor NASA, care a precizat că aceasta va plonja apoi în Oceanul Pacific, la începutul anului 2031.

Agenția spațială americană a transmis săptămâna aceasta că ISS își va încheia parcursul într-o parte a oceanului cunoscută ca Point Nemo, cel mai îndepărtat punct de uscat considerat „cimitirul vehiculelor spațiale”. Sateliți vechi și alte resturi de sonde spațiale au ajuns aici, inclusiv misiunea rusă Mir, în 2001.

NASA a spus că, în viitor, activitățile spațiale apropiate de Pământ vor fi conduse de sectorul comercial.

ISS – proiect comun ce implică cinci agenții spațiale – se află pe orbită din 1998 și a găzduit permanent echipaj începând cu anul 2000. Mai mult de 3.000 de cercetări au avut loc în laboratorul său de microgravitație.

Este aprobat ca Stația să funcționeze până în 2024 și orice extindere a activității trebuie să fie agreată de toți partenerii.

NASA a comunicat faptul că planul de a retrage ISS marchează tranziția spre sectorul comercial pentru activități în orbita joasă a Pământului – parte din spațiu apropiată planetei noastre.

În 2020, NASA a oferit un contract companiei Axiom Space pentru a construi cel puțin un modul locuibil spre a fi atașat ISS. A oferit de asemenea finanțare pentru ca trei companii să dezvolte concepte pentru stații spațiale și alte destinații comerciale pe orbită.

Agenția speră ca aceste noi proiecte să fie cel puțin parțial funcționale înainte de retragerea ISS.

Sectorul comercial este deja o parte importantă a programului spațial american, cu mai multe companii private care sunt responsabile pentru livrarea de echipaj uman și încărcături. Sunt folosite și navele rusești Soyuz și Progress.

Mai mult de 1 miliard de dolari economisiți

Potrivit NASA, vor fi economisiți 1,3 miliarde de dolari în trecerea la sectorul privat al activităților din orbita joasă a Pământului, bani ce vor putea fi cheltuiți pe explorarea spațiului.

Economiile sunt anticipate pentru că NASA va plăti doar pentru serviciile de care are nevoie, și nu pentru mentenanța și operațiunile ISS. NASA a subliniat că stațiile spațiale ale sectorului privat vor fi mai noi și vor necesita mai puține componente de schimb.

Estimările privind economiile vor fi îmbunătățite, au mai spus reprezentanții agenției.

Raportul privind tranziția publicat de NASA săptămâna aceasta vine după ce administrația Joe Biden a spus că și-a luat angajamentul de a extinde activitățile stației spațiale până în 2030.

Prelungirea are încă nevoie de sprijinul partenerilor internaționali, inclusiv Rusia, și finanțarea pentru ISS este momentan acceptată de Congresul american până în 2024.

Șeful programului spațial rus, Dmitri Rogozin, și-a exprimat la finalul anului trecut, într-un interviu acordat Interfax, dorința de colabora cu NASA dincolo de 2024. „Acțiunile spun mai mult decât cuvintele. Anul acesta vom trimite către ISS un nou modul Nauka, ce este așteptat să reziste cel puțin zece ani”, a spus el.

Rogozin, care conduce Roscosmos, s-a plâns de faptul că sancțiunile SUA asupra Rusiei dăunează industriei spațiale ruse, iar anterior a declarat că Rusia și-ar putea încheia participarea la programul ISS dacă sancțiunile nu sunt ridicate. Statele Unite și partenerii din Vest au amenințat cu noi sancțiuni dacă Rusia invadează Ucraina. Natura acestora nu este deocamdată cunoscută.

Credit foto: nasa.gov