Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Studio cinematografic și evenimente sportive în spațiu
axiom space 1

Studio cinematografic și evenimente sportive în spațiu

Space Entertainment Enterprise, companie care co-produce lungmetrajul filmat de Tom Cruise în spațiu, a anunțat crearea unui modul cu studio cinematografic și arenă sportivă ce va funcționa la 450 de kilometri deasupra Pământului.

Space Entertainment Enterprise (SEE) a transmis că în decembrie 2024 plănuiește să finalizeze modulul, botezat SEE-1, care va andoca pe Stația Axiom, aripa comercială a Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit The Guardian.

Acest modul va găzdui producții de film, de televiziune și muzicale și evenimente sportive, dar și creatori de conținut care vor să dezvolte, producă, înregistreze, transmită de la 450 de kilometri deasupra Pământului. Capacitatea pentru public urmează să fie determinată.

Unitatea va putea fi folosită de terți, însă SEE intenționează să realizeze acolo propriul conținut.

Axiom se va separa de ISS în 2028. Această companie a câștigat contractul de dezvoltare a aripii comerciale luna aceasta.

„SEE-1 este o ocazie incredibilă pentru ca omenirea să se mute într-un alt nivel și să înceapă un nou capitol palpitant în spațiu”, au transmis fondatorii Dmitri și Elena Lesnevsky. „Va oferi un cămin unic și accesibil pentru posibilități nemărginite de divertisment într-un spațiu plin de infrastructură inovativă, care va declanșa o nouă lume a creativității”.

Ei au adăugat că SEE-1, prima structură de acest gen din spațiu, va oferi calitate „supremă”, permițând extinderea industriei globale a divertismentului în valoare de 2 trilioane de dolari în orbita joasă a Pământului.

Producții cinematografice realizate în spațiu

Axiom este compania care intenționează să îi trimită pe actorul Tom Cruise și regizorul Doug Liman pe Stația Spațială Internațională anul acesta pentru a filma ceea ce va fi al doilea film turnat în spațiu.

Cruise a început să se pregătească de câteva luni, însă călătoria a fost amânată un timp, aparent, din motive ce au legătură cu bugetul de 200 de milioane de dolari al producției.

Între timp, o echipă de filmare din Rusia a ajuns pe ISS în octombrie 2021, unde a filmat timp de 12 zile pentru „The Challenge”. Acest film, despre un chirurg care trebuie să opereze în spațiu un cosmonaut bolnav, deoarece starea lui de sănătate nu permite să fie adus pe Pământ, urmează să fie lansat anul acesta.

Documentarele cu înregistrări video făcute de astronauți au devenit comune, la fel și transmisiunile în direct pe rețelele de socializare ori la televiziuni, însă, privitor la ficțiune, au fost făcute încercări modeste până acum. Acest lucru, din cauza provocărilor de ordin logistic și financiar.

Un scurtmetraj de șapte minute intitulat „Apogee of Fear” a fost realizat în 2008 de turistul spațial Richard Garriott, iar câteva scene din filmul sovietic „Return from Orbit” (1984) au fost de asemenea filmate în spațiu.

Credit foto: Axiom Space