Neutralitate climatică – Ce ar trebui să se schimbe în stilul de viață al oamenilor
Ce schimbări ar trebui să facă oamenii în viețile lor pentru a atinge obiectivul de neutralitate privind emisiile de carbon și sunt ei pregătiți să își modifice stilul de viață pentru asta – sunt întrebările cheie adresate într-un nou studiu al Tony Blair Institute for Global Change.
Concluzia este că stilul de viață al oamenilor, mai ales de a călători, nu ar trebui să se schimbe semnificativ pentru a atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului. Totuși, trebuie făcute eforturi.
Călătoriile cu avionul ar trebui reduse cu 6% până în anul 2035, iar cele cu mașina, cu doar 4%, arată studiul.
Cercetătorii sunt încrezători că oamenii vor putea călători cu avionul în 2050, deși pentru unii acest lucru va fi mai costisitor.
A fost subliniat că mare parte din reducerea emisiilor de până acum a fost obținută prin modificarea felului în care este generată electricitatea.
Cât privește mașinile, este așteptat ca până în 2035 deja mai mult de 50% dintre mașinile în uz să fie electrice.
Tehnologiile alternative vor îmbunătăți calitatea aerului, astfel că și sănătatea multora va fi mai bună, spun experții, care au remarcat, la nivel european, o creștere a utilizării biciletelor și a frecvenței cu care oamenii merg pe jos.
De schimbare este vizată și dieta. Pentru reducerea emisiilor, conform calculelor, oamenii ar trebui să consume cu 35% mai puțină carne și lactate până în 2050. În plus, va trebui modificat și modul în care sunt încălzite locuințele, iar asta este una dintre cele mai mari provocări.
Deși raportul Blair Institute subliniază că nu sunt necesare schimbări majore în stilul de viață, unii oameni de știință susțin că acest lucru este valabil cât timp celelalte măsuri de reducere a emisiilor de carbon funcționează.
Schimbările climatice afectează întregul glob, condițiile meteorologice extreme precum seceta, valurile de căldură, ploile abundente, inundațiile și alunecările de teren devenind tot mai frecvente, inclusiv în Europa. Alte consecințe ale schimbării rapide a climei sunt creșterea nivelului mării, acidificarea oceanelor și pierderea biodiversității.
Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius este esențial să ajungem la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului XXI, susține Legislativul european. Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înseamnă un echilibru între emisii și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți.