Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Pactul de mediu pentru un București bun de trăit
bucurești alex busuioceanu, platforma de mediu pentru bucurești

Pactul de mediu pentru un București bun de trăit

Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit, pentru un București mai verde și cu o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii săi, a fost lansat în 28 mai.

Documentul propune 10 direcții de acțiune și soluții punctuale listate de Platforma de mediu pentru București și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, alături de Asociația Mai Mult Verde. Inițiatorii pactului invită candidații la conducerea Primăriei Municipiului București și la Consiliul General să le susțină în programele lor de administrare pentru următorii 4 ani.

Pactul de Mediu pentru un Oraș Bun de Trăit poate fi susținut de cetățeni prin citirea și semnarea lui virtuală.

Prioritățile sunt: protejarea și extinderea spațiilor verzi; îmbunătățirea calității aerului; promovarea și implementarea Mobilității Urbane Durabile; gestionarea eficientă a deșeurilor; protejarea și extinderea biodiversității în oraș; gestionarea responsabilă a resurselor de apă; implementarea soluțiilor bazate pe natură pentru reziliență la schimbările climatice; crearea Centurii verzi București – Ilfov; monitorizarea indicatorilor de mediu și date deschise către public; urbanism responsabil, având în centru interesul general.

București, capitala cu cel mai mare cost social asociat poluării

București este unul dintre cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană și capitala cu cel mai mare cost social asociat poluării: 3000 euro/cetățean/an, aflându-se și între exemplele negative ale orașelor cu prea puțin spațiu verde pe cap de locuitor, respectiv 7-9 mp, în vreme ce legislația stipulează un minim de 26 mp/cap de locuitor.

Tot bucureștenii pierd cel mai mult timp în trafic, dintre orașele analizate de un studiu din 2023, iar când vine vorba despre gestionarea deșeurilor prin reciclare, Bucureștiul se află pe ultimul loc în UE.

Toate aceste performanțe negative reduc speranța de viață sănătoasă a bucureștenilor cu circa 4 ani, precum și calitatea vieții în oraș, ceea ce crește incidenței bolilor și a deceselor timpurii.

Credit foto: Alex Busuioceanu | Fundația Comunitară București