Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Piramidele și Sfinxul riscă să fie distruse de schimbările climatice
view,on,the,great,sphinx,and,the,pyramids,in,giza

Piramidele și Sfinxul riscă să fie distruse de schimbările climatice

Antichitățile de renume mondial ale Egiptului, inclusiv Sfinxul și Marile Piramide din Giza, ar putea fi pierdute până la finalul secolului din cauza schimbărilor climatice, avertizează experții.

Creșterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice amenință să inunde siturile arheologice din Egipt, inclusiv complexul de temple antice din Luxor și mare parte a Alexandriei, cel mai mare oraș din Egipt, care a fost construit în anul 331 î.e.n. de Alexandru cel Mare și care se află sub nivelul mării.

Hussein Abdel Basir, directorul Muzeului Antichităților de la Biblioteca Alexandrina, a declarat pentru Mirror că orașul antic ar putea fi sub ape în 30 de ani. Printre numeroasele sale comori se numără Cetatea Qaitbay de secol XV din Alexandria.

Potrivit lui Basir, poluarea aerului și fenomenele meteorologice extreme reprezintă de asemenea o amenințare pentru comorile arheologice ale țării. „O treime din fiecare sit natural și o șesime din fiecare sit de patrimoniu cultural sunt în prezent amenințate de schimbările climatice”, a spus el, citează artnews.com.

Sustenabilitatea trebuie să fie o prieritate la nivel mondial

Egiptul, cu peisajul său arid și orașele de joasă altitudine împrăștiate de-a lungul Mediteranei și al Nilului, va fi martorul unor consecințe grave ale schimbărilor climatice, dacă sustenabilitatea nu va fi o prioritate la nivel mondial. Experții au proiectat o creștere a valurilor de căldură, a furtunilor de praf și a furtunilor de ploaie, toate acestea corodează piatra și spală culoarea statuilor antice.

The New York Times relata în luna noiembrie că mormintele din Valea Regilor din Luxor vor „dispărea complet” în decurs de un secol dacă nu se intervine urgent; unele temple din piatră prezintă deja urme de uzură din cauza umidității.

În plus, Egiptul se încălzește în cel mai rapid ritm dintre toate țările din lume, majoritatea experților preconizând o creștere medie a temperaturii de peste 3 grade Fahrenheit la fiecare deceniu. În orașul Aswan din sudul țării, temperaturile depășesc în mod regulat 100 de grade Fahrenheit (37,7 C), o problemă pentru monumentele antice din granit. Trecerile de la zile sufocante la nopți reci în Aswan au provocat fisuri în granit, deteriorând inscripțiile și imaginile.

Nivelul apelor subterane în creștere afectează Sfinxul

Boom-ul industrial al Egiptului, care a început la sfârșitul anilor 1800, a accelerat deteriorarea patrimoniului cultural egiptean. Orașele în creștere au nevoie de mai multă agricultură – ceea ce înseamnă mai multă apă – care afectează ecosistemul fragil din jurul Nilului. Irigațiile agricole pentru satele din apropierea piramidelor au dus la creșterea nivelului apelor subterane și, neputând fi absorbite de solul afânat, scurgerile s-au adunat în jurul labei Sfinxului.

Guvernul egiptean a luat măsuri pentru a atenua catastrofa ecologică, lansând anul acesta Strategia națională privind schimbările climatice, care finanțează proiecte durabile. Suma de 13 milioane de dolari a fost alocată pentru a proteja Cetatea Qaitbay de creșterea nivelului mării.

Benedicte de Montlaur, președintele World Monuments Fund, a declarat că este important „să subliniem nu numai vulnerabilitatea siturilor istorice la schimbările climatice, ci și felul în care conservarea patrimoniului ne poate indica modalități de atenuare a celor mai grave efecte ale unei lumi care se încălzește”.