Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2023
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2023

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2023 a fost acordat oamenilor de știință care au dezvoltat vaccinurile anti-Covid pe bază de ARN mesager.

Dr. Katalin Kariko și dr. Drew Weissman vor împărți premiul.

Cei doi au fost recompensați cu prestigioasa distincție „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva Covid-19”, potrivit motivației Adunării Nobel de la Karolinska Institutet din Stockholm.

Tehnologia a fost experimentală înainte de pandemie, dar în ultimii trei ani a fost administrată unor sute de milioane de oameni din întreaga lume. Aceeași tehnologie ARNm este acum cercetată pentru alte boli și chiar pentru cancer.

Despre laureați

Katalin Karikó s-a născut în 1955 în Szolnok (Ungaria). Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 și a efectuat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Științe din Szeged până în 1985. Apoi a efectuat cercetări postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia și la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013. După aceea, a devenit vicepreședinte și, ulterior, vicepreședinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged și profesor adjunct la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Drew Weissman s-a născut în 1959 în Lexington, Massachusetts (SUA). Și-a primit diplomele de doctor în medicină și doctorat de la Universitatea din Boston în 1987. Și-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School și a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health. În 1997, Weissman și-a înființat grupul de cercetare la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. Deține titlul The Roberts Family Professorship in Vaccine Research și e director al Penn Institute for RNA Innovations.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat cercetătorului suedez Svante Pääbo pentru „descoperirile lui privind genomurile hominizilor și evoluția umană”.

Până în prezent, au fost 225 de laureați ai Nobelului pentru Fiziologie sau Medicină. Acest premiu deschide în fiecare an sezonul Nobel, ce continuă în 2023 cu premiul Nobel pentru Fizică, ce va fi anunțat pe 3 octombrie, pentru Chimie, pe 4 octombrie, pentru Literatură, pe 5 octombrie, şi pentru Pace, pe 6 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 9 octombrie.

Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.

Între 1901 și 2022, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank au fost acordate de 610 ori unui număr de 989 de persoane și organizații.

Nominalizarea pentru Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină este posibilă doar prin invitație. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție nu pot fi dezvăluite decât după 50 de ani.

Procesul de nominalizare și selecție implică transmiterea de către Comitetul Nobel a unor scrisori confidențiale de invitație persoanelor care sunt competente și calificate să nominalizeze candidații pentru Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină.

Premiul Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 900.000 de dolari.