Prima versiune a acordului COP26, publicată
Prima versiune a acordului Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP26, care are loc la Glasgow, a fost publicată și stabilește cum trebuie să acționeze țările pentru a reduce emisiile.
Documentul exprimă îngrijorările că omenirea a cauzat deja o creștere a temperaturii globale cu 1,1 grade Celsius față de nivelul pre-industrial, iar impactul este simțit peste tot în lume.
Este făcut apel la guverne să își consolideze obiectivele privind clima până la finalul anului 2022, deși unii dintre cei mai mari poluatori nu și-au luat angajamente importante la Glasgow.
COP26 are ca obiectiv menținerea creșterii temperaturii sub 1,5C, nivel despre care oamenii de știință spun că ne ajută să evităm cele mai grave efecte pe care le implică schimbările climatice.
Întrunirea se va încheia pe 12 noiembrie, iar analiștii sunt de părere că există o mare diferență între obiectivele pe termen lung și acțiunile pe termen scurt.
Marea Britanie, țara gazdă, încearcă să convingă alte națiuni să renunțe treptat la mașinile ce folosesc combustibili fosili. În Regat, începând cu 2030, nu vor mai fi vândute vehicule ce consumă benzină sau motorină.
Documentul, publicat de președinția britanică a COP26, arată că țările vulnerabile trebuie să fie ajutate mai mult să facă față impactului încălzirii globale.
Acordul trebuie negociat și agreat de țările prezente la discuții.
Cea mai importantă parte a raportului de șapte pagini o reprezintă îmbunătățirea planurilor de reducere a emisiilor de carbon.
Părțile sunt îndemnate să reanalizeze și consolideze obiectivele pentru 2030, dacă este cazul, pentru a fi în conformitate cu obiectivul stabilit în Acordul de la Paris pentru finalul anului 2022.
De la debutul summitului, pe 31 octombrie, s-a ajuns la câteva acorduri importante: mai mult de 100 de țări, între care Canada, Rusia și Brazilia, au promis să pună capăt tăierilor de păduri până în 2030; Statele Unite și Uniunea Europeană și-au luat angajamentul să reducă până în 2030 emisiile de metan, gaz cu efect de seră; 40 de state au spus că vor renunța la cărbune, iar mai multe țări și companii au promis că, până în 2040, vor renunța la vehicule alimentate cu combustibili fosili.