Proiectul „Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului”, câştigător la Premiile Noului Bauhaus European
Proiectul românesc „Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului” este câștigător la categoria „Reconectarea cu natura” a Premiilor Noului Bauhaus European 2024, a anunţat Comisia Europeană.
Una dintre prioritățile proiectului românesc este de a oferi experiențe accesibile și la prețuri convenabile legate de natură pentru locuitorii orașului și ai zonei sale metropolitane. Viziunea proiectului a fost de a desemna o zonă pentru utilizări recreative, culturale și educaționale, de a o deschide publicului gratuit și de a încuraja activități pentru toți cu impact minim asupra celorlalte funcții ecosistemice ale pădurii.
Durabilitate, incluziune și estetică
Aceste premii recompensează proiectele și inițiativele remarcabile care combină durabilitatea, incluziunea și estetica, demonstrând modul în care tranziția către Pactul Verde European poate îmbogăți viața oamenilor și a comunităților.
Premiile se acordă în patru categorii și două componente: una pentru proiecte consacrate (Campionii Noului Bauhaus European) și una pentru inițiative promițătoare ale unor candidați mai tineri (Starurile în devenire ale Noului Bauhaus European).
Ediția din 2024 include un premiu special pentru proiectele de reconstrucție din Ucraina și pune un accent puternic pe proiectele din regiunile UE care se confruntă cu constrângeri socio-economice sau cu provocări în tranziția verde.
Câștigătorii și-au primit premiile vineri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Festivalul Noului Bauhaus European, de la Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, și Iliana Ivanova, comisarul desemnat pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în prezența lui Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană.
„Cu sprijinul Politicii de Coeziune, premiile NBE sărbătoresc tinerii și inițiativele care pun în practică principiile Noului Bauhaus European. Pentru al patrulea an, suntem inspirați de creativitatea și entuziasmul cu care comunitățile locale, proiectele și conceptele îmbrățișează durabilitatea, incluziunea și frumusețea pentru a îmbunătăți stilul de viață și spațiile de locuit. În acest an, acordăm, de asemenea, o recunoaștere specială efortului de recuperare și reconstrucție al Ucrainei pentru a construi din nou mai bine. Apreciem fiecare candidatură, felicitări tuturor celor care au participat – sunteți campionii și stelele în devenire ale Noului Bauhaus European!”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru Coeziune și Reforme.
Cele 20 de proiecte premiate au fost selectate din 49 de proiecte finaliste care întruchipează principiile Noului Bauhaus European. Acestea vor primi un premiu în bani de până la 30.000 de euro şi un pachet de comunicare pentru a le ajuta să îşi dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.