Raport: NASA va chetui 93 de miliarde de dolari pentru programul Artemis de explorare a Lunii, până în 2025
NASA va mai trimite astronauţi pe satelitul natural al Terrei doar după 2024, arată un raport de audit intern, publicat de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, citat de space.com.
Programul Artemis are ca scop stabilirea şi menţinerea prezenţei umane pe Lună şi pe orbita sa până la finalul acestui deceniu şi în acest demers face eforturi pentru a menţine costurile la un nivel rezonabil.
“Fără raportarea şi reducerea costurilor pentru componentele esenţiale, Agenţia va trebui să facă faţă multor provocări pentru menţinerea programului Artemis în configuraţia sa actuală”, mai precizează documentul care evaluează costurile până în 2025 la 93 de miliarde de dolari.
Cei de la space.com fac o comparaţie şi amintesc că NASA a cheltuit 28 de miliarde de dolari pentru programul Apollo, în perioada 1960 -1973, echivalentul a 280 de miliarde de dolari în banii de astăzi.
Deşi programul Artemis a fost anunţat în decembrie 2017, dezvoltarea capsulei Orion şi a Sistemului de Lansare Spaţială, elementele esenţiale, a început în 2011. Iniţial, era planificată o aselenizare cu echipaj uman la polul sud al satelitului natural în 2028, dar administraţia Trump a devansat data, la 2024.
La o reevaluare a acestui calendar, considerat oricum unul ambiţios de către specialişti, a fost concluzionat că o primă echipă Artemis nu va ajunge pe Lună mai devreme de 2025. Potrivit raportului şi această bornă este una optimistă, iar NASA va depăşi termenul dat de Trump “cu câţiva ani”.
Credit foto: NASA