Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Revoluţia industrială ajunge în mări şi oceane, iar acestea trebuie protejate în regim urgent
Ocean

Revoluţia industrială ajunge în mări şi oceane, iar acestea trebuie protejate în regim urgent

Revoluţia industrială numită „economia albastră” își ia avânt şi, în context, este nevoie de acţiunea Naţiunilor Unite pentru a proteja mările şi oceanele. Altfel, industria va decide pentru noi, arată The Guardian.

Potrivit publicaţiei britanice, în ultimele decenii am fost martori ai unei creşteri a industriilor de exploatare a mediului marin. Acest lucru include exploatarea platourilor continentale pentru petrol şi gaze, dar şi energiile eoliană şi marină.

Acvacultura este de asemenea unul dintre domeniile care se extind cel mai rapid, pe mai mult de jumătate din teritoriul oceanic. Mai mult, potrivit celor de la The Guardian, în mediul marin traficul de nave este cu 1,600% mai mare decât cel din anii ’80.

Există şi planuri în domeniu, legate de pescuit sau geo-inginerie. În acest context, scrie specialistul Douglas J McCauley pentru The Guardian, este nevoie de un nou tratat al ONU în acest domeniu, tratat care ar urma să fie finalizat până pe 20 martie, iar subiectul tratatului vizează zonele marine .

Printre provocările unei asemenea recomandări se numără şi faptul că 97 % din resursele trasabile în ceea ce priveşte pescuitul sunt deţinute de naţiunile bogate, iar 86% din produs este atribuit către cinci ţări.

Astfel, tratatul ONU privind oceanele ar fi un act util pentru protejarea zonelor marine. Biodiversitatea din acest mediu este unică, importantă şi este în pericol din cauza industriei din mediul marin. Multe specii de balene, de exemplu, sunt aproape de extincţie din cauza exploatării exagerate, mai menţionează The Guardian.

Tratatul ONU, care este negociat la New York, „dă speranţe privind crearea de noi unelte pentru o ‘economie albastră’ mai inteligentă, ce ar putea acoperi daunele care deja au fost făcute”.

Ţări din lumea întreagă s-au reunit pentru a se angaja în protejarea a 30 % din suprafaţa oceanică, până în 2030. Potrivit The Guardian, în acest moment, doar 8 procente din această suprafaţă sunt protejate.

„În timp ce revoluţia industrială marină evoluează, oceanele devin tot mai aglomerate, iar o soluţie de management pentru largul mării este un scop tot mai îndepărtat. Lipsa de acţiune înseamnă că industria va decide soarta mediului marin”, precizează publicaţia britanică.

În context, The Guardian menţionează că aproape jumătate de oxigenul produs pe Terra vine din oceane, loc în care activează industrii esenţiale atât pentru angajaţi cât şi pentru consumatori.