Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Ziua Pământului 2024 – Planeta vs. plastic
spilled,garbage,on,the,beach,of,the,big,city.,empty

Ziua Pământului 2024 – Planeta vs. plastic

Ziua Pământului, marcată anual la 22 aprilie, are drept obiectiv în 2024 reducerea folosirii materialelor plastice în interesul sănătății umane și planetare.

„Planeta vs. plastic” este tema ediției de anul acesta. Această temă subliniază necesitatea unei acțiuni colective pentru repararea și vindecarea ecosistemelor planetei, combaterea schimbărilor climatice și conservarea biodiversității.
Cu ocazia Zilei Pământului 2024, earthday.org cere o reducere cu 60% a producției de materialele plastice până în 2040.

„Ziua Pământului ne reamintește importanța conservării mediului și a sustenabilității, încurajându-ne să ne unim și să acționăm pentru o planetă mai sănătoasă și un viitor mai luminos”, transmite organizația. „Prin diverse evenimente, seturi de instrumente și inițiative, ne propunem să sensibilizăm, să inspirăm schimbarea și să încurajăm o legătură mai profundă cu natura”.

Materialele plastice reprezintă un pericol pentru omenire și pentru toate creaturile vii, perturbând echilibrul delicat al vieții pe Pământ.

Sunt solicitate eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință, promovarea urgentă a unui tratat al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind poluarea cu plastic și solicitarea de a se renunța la fast fashion.

O soluție o reprezintă, potrivit organizației, investiții în tehnologii și materiale inovatoare pentru o lume fără plastic.

În țări din întreaga lume, inclusiv în România, au loc evenimente care presupun acțiuni de curățare a unor zone verzi, întruniri și discuții pe teme ecologice, workshop-uri și expoziții care implică elevi și studenți.