Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Sisteme de avertizare cu privire la fenomenele meteorologice extreme, necesar să fie implementate în maxim 5 ani

Sisteme de avertizare cu privire la fenomenele meteorologice extreme, necesar să fie implementate în maxim 5 ani

Sisteme de avertizare cu privire la fenomenele meteorologice extreme și dezastre climatice ar trebui implementate în decurs de cinci ani, a precizat Organizația Națiunilor Unite.

Organizația Mondială Meteorologică (WMO) va concepe un plan în această privință până în luna noiembrie, relatează BBC.

Aproximativ 1,5 miliarde de dolari sunt necesari pentru a finanța dezvoltarea unor astfel de sisteme.

În prezent, aproximativ o treime din populația globală nu este protejată, în timp ce în Africa este vorba despre 60% din populație.

Pe parcursul ultimei jumătăți de secol, a avut loc zilnic un dezastru meteorologic, climatic sau legat de vreme. Experții avertizează că aceste fenomene extreme s-au înmulțit până la de cinci ori în ultimii 50 de ani, în contextul schimbărilor climatice.

Sistemele mai bune de avertizare au asigurat ca numărul oamenilor victime în inundații și furtuni să scadă în aceeași perioadă de timp. Contează, desigur, foarte mult și zona în care locuiesc oamenii.

Alertele timpurii și acțiunea salvează vieți

„Avertismente făcute la timp și acțiunea salvează vieți. Trebuie să îmbunătățim puterea predicției pentru toată lumea și să consolidăm capacitatea de a acționa”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat în care a fost anunțat planul.

ONU a cerut WMO să dezvolte o schemă în maxim cinci ani astfel ca alerte timpurii legat de evenimente extreme să fie trimise peste tot în lume.

WMO estimează că este nevoie de 1,5 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea sistemelor de avertizare meteo, iar banii vor fi strânși de la instituții ca Banca Mondială și Green Climate Fund. Experții sunt de părere că o astfel de cheltuială se va rambursa în scurt timp.

Propunerea WMO va fi prezentată la COP27, care va avea loc în luna noiembrie, în Egipt.