Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Un milion de pungi din plastic, transformate în instalații de artă
tomas saraceno aerocene

Un milion de pungi din plastic, transformate în instalații de artă

„One Minute Older”, campanie de conștientizare a impactului pe care plasticul îl are asupra vieților noastre, constă în colectarea de pungi de plastic care urmează să fie transformate în instalații de artă și prezentate publicului în toamna acestui an. Bucureștenii sunt încurajați astfel să își doneze „punga cu pungi”.

Punctul central al donațiilor este Rezidența9 (strada I.L. Caragiale 32, Sector 2), unde va fi instalată o „pungă cu pungi” supradimensionată, din material textil, dar astfel de containere vor fi amplasate și în alte puncte din oraș și din țară. Obiectivul campaniei este de a strânge un milion de pungi de plastic, care vor fi ulterior reciclate.

Workshop-uri inspirate de manifestul artistului spaniol Tomás Saraceno

În perioada august – septembrie 2022, la Rezidența9, se vor desfășura 10 workshop-uri coordonate de un grup de artiști și adresate publicului larg în cadrul cărora va fi creat suportul unei instalații din pungile de plastic colectate. Ideea acestor workshop-uri este inspirată de „Aerocene”, un proiect – manifest creat de artistul spaniol Tomás Saraceno.

Puncte de colectare și evenimente speciale vor fi organizate în cadrul proiectelor Străzi Deschise din București sau Eforie Colorat de pe litoral.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-un singur minut, pe planeta noastră se consumă mai mult de 10 milioane de pungi de plastic. E nevoie de zeci sau chiar sute de ani ca plasticul să se descompună. Acesta este contextul lansării campaniei One Minute Older care își propune, pe lângă colectarea pungilor, să strângă semnături pentru o petiție lansată de Climate of Change, un consorțiu din care fac parte organizații din 22 țări europene. Această petiție le cere liderilor europeni acțiuni urgente în ceea ce privește protecția mediului înconjurător și își propune să adune peste 100.000 de semnături până în noiembrie 2022, când va avea loc Conference of the Parties al Naționilor Unite (COP27) în Egipt. E un moment vital, în care liderii tuturor țărilor prezente pot aborda într-un mod inteligent criza climatică și pot pune bazele unei justiții climatice globale. Semnăturile vor fi înmânate președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la COP27.

Expoziția One Minute Older va avea loc în luna octombrie. În paralel vor fi organizate o serie de dezbateri și proiecții de film dedicate legăturilor dintre migrație și schimbare climatică.

Proiectul One Minute Older este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 22 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).