
Un proiect artistic despre inteligența apei, la Linz, București și Timișoara
Proiectul artistic „Coding Drops”, realizat de un grup internațional de artiști reuniți de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință, vorbește despre inteligența apei din punct de vedere neconvenționale.
Ioana Vreme Moser (RO/DE), Mark IJzerman (NL) și Floriama Cândea (RO) colaborează cu cercetători științifici și teoreticieni pentru a crea instalații artistice menite să surprindă ecologii fragile, cât și fenomene sociale invizibile. Prin instalații speculative, fluidele sunt reimaginate ca medii capabile să încorporeze și să proceseze informații, oferind o oglindă a relației dintre natură și tehnologie.
Rezultatele vor fi prezentate într-o expoziție la galeria /SAC, în București, cât și la festivalul Simultan în Timișoara și la Linz, în festivalul AMRO (Art Meets Radical Openness), realizat de Servus.at.

Coding Drops
Fluidele, un algoritm viu
„Coding Drops” reprezintă o continuare a activităților interdisciplinare propuse de Qolony încă de la înființare, implicând artiști care au colaborat și anul trecut în proiectul „AfterLand”, o cercetare artistică a apei focalizată asupra spațiilor definite de ea și de relația tensionată dintre nevoile oamenilor și cele ale naturii, ca de pildă Delta Dunării. Anul acesta, accentul cercetării și creației cade pe interpretarea unor metode cibernetice alternative construite în jurul proprietăților apei – computere fluidice, senzori fluidici, procese biologice si biomimetice. Astfel, arta are ocazia de a explora teme și narative complexe, implicând discipline ca filosofia, știința, sociologia și antropologia și oferind un cadru menit să abordeze o lume complexă cu mijloace pe măsură, contestând paradigme existente și stimulând dialogul critic în cadrul societății.

Rezidența AfterLand
Prin demersurile artiștilor, fluidele devin un algoritm viu, un limbaj capabil să descrie atât ecologii fragile, cât și fenomene sociale, o oglindă a relației dintre artificial și natural și o modalitate de a exprima aceste interconexiuni. De la sisteme vii privite printr-o lentilă cibernetică, la paralelele care se pot trage între curentul electric și dinamica fluidelor în transmiterea informației, la estomparea granițelor dintre organic și digital prin intermediul câmpurilor electrice, artiștii propun abordări uimitoare, susținuți de studii științifice și date colectate pe teren, inclusiv în Delta Dunării, prin intermediul partenerilor de cercetare de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) și de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR).
Activitățile au debutat în luna mai, urmând ca pe parcursul verii să fie întreprinse mai multe călătorii, sesiuni de brainstorming și de cercetare de teren, cât și realizarea instalațiilor propuse.
Rezultatele acestei munci vor putea fi văzute între 26 august și 18 septembrie în București, la /SAC Berthelot, în 3 – 4 septembrie în Austria, la Linz, și între 2 și 12 octombrie, la Simultan din Timișoara.
Proiectul propune o abordare inovatoare asupra implicării comunităților non-artistice sau non-academice într-o acțiune de cercetare artistică, care presupune interacțiune atât în mediul online, dar mai cu seama pe teren, la București, Măgurele, Tulcea, Mila 23, Timișoara și Linz (Austria), reunind artiști și cercetători în afara propriilor ateliere și laboratoare, extinzând practicile și încurajând schimbul de idei și de limbaje în care acestea pot fi exprimate.