Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Via Transilvanica – Obiective naturale, 12 situri UNESCO și milenii de istorie, disponibile online
via transilvanica (1)

Via Transilvanica – Obiective naturale, 12 situri UNESCO și milenii de istorie, disponibile online

Via Transilvanica, traseu de drumeție de 1.400 de kilometri, care trece prin 7 regiuni istorice din România, 12 situri incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, acoperind 2.000 de ani de istorie, poate fi parcurs, în cea mai mare parte, online.

Mai mult de 880 de kilometri pot fi străbătuți acum în imagini panoramice Street View, pe Google Maps.

Via Transilvanica este proiectul Asociației Tășuleasa Social și reprezintă un traseu de mare distanță, un concept cunoscut și întâlnit în întreaga lume, fie că e vorba de drumuri de pelerinaj, cum ar fi El Camino, sau trasee naturale, precum Appalachian Trail.

Traseul Via Transilvanica pornește din Bucovina, de la Mănăstirea Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin, pe malul Dunării.

Puncte esențiale

Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș și poate vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Natura este personajul principal al Viei Transilvanica. Între punctele de interes se numără pădurile dese ale Bucovinei, pajiștile din zona Viscri, Râpa Roșie de lângă Sebeș și singurul sequoia, care are 200 de ani, aflat în Munții Semenic.

Traseul de drumeție trece prin 400 de localități, precum satul Inlăceni, cu biserica unitariană, dar și sate abandonate și sate tradiționale, ca Poiana Negri și Obârșia Cloșani. Sunt incluse și pensiuni unde călătorul poate poposi.

google, street view, via transilvanica

Borne ale Via Transilvanica, sculptate de mai mulți artiști, fotografiate de Google

883 de kilometri, fotografiați într-o lună

Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe 883 de kilometri de Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în august – septembrie 2023.

În perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de „hiking trail”.

Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană.