Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Zealandia – Cel de-al optulea continent al planetei a fost cartografiat complet
zealandia cel de al optulea continent, sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Zealandia – Cel de-al optulea continent al planetei a fost cartografiat complet

Zealandia a fost descoperită în 2017, dar a fost nevoie de încă 5 ani pentru ca cercetătorii din Noua Zeelandă să poată cartografia, în întregime, cei 4.9 km2 ai continentului. Aceștia au utilizat mostre de rocă de pe fundul oceanului pentru a analiza și data geologia nordului Zealandei, aceasta fiind ultima piesă a puzzle-ului.

Zealandia sau Te Riu-a-Mãui (în limba mãori) este un microcontinent a cărui istorie este strâns legată de vechiul supercontinent al Gondwanei. Zealandia s-a desprins de Antarctica acum aproximativ 100 de milioane de ani și, ulterior, de Australia acum 80 de milioane de ani.

Continentul ascuns al Planetei Pământ

Acesta are jumătate din dimensiunea Australiei și doar 7% din suprafața sa se află deasupra nivelului mării. Partea terestră se împarte în două insule mari, ce aparțin de Noua Zeelandă, Insula de Nord și Insula de Sud. Insula Stewart plus alte câteva insule mai mici aparțin tot de Zealandia. Noua Caledonie, ansamblu de insule ce aparțin Franței, formează vârful nordic al micro-continentului.

Clima Zealandiei este temperată. Cele două insule mari prezintă ghețari, cel mai mare fiind Ghețarul Tasman de pe Insula de Sud. Porțiunea terestră a Zealandiei este foarte activă din punct de vedere tectonic. O parte a microcontinentului se află pe Placa Tectonică Australiană, cealaltă aflându-se pe Placa Pacificului. De asemenea, nordul Zealandei prezintă o activitate vulcanică intensă.

Interacțiunile dintre Placa Australiană și cea a Pacificului determină o activitate geotermală semnificativă, reprezentată prin numeroase gheizere și izvoare termale. Totodată, zona scufundată a microcontinentului este bogată în depozite minerale și zăcăminte de gaze naturale, reprezentând o resursă neprețuită, atât din punct de vedere științific, cât și economic.

Sursă text: www.popularmechanics.com